interiorguide.nl logo
Search
Aan de slag met de Blues

Aan de slag met de Blues

Inhoudsopgave

Autumn blues, heb jij er last van? Stiekem een beetje terug verlangen naar de zomer, moeilijk je bed uit komen omdat het nog donker is, of een neerslachtig gevoel doordat het buiten regent? Tijd om de blues om te zetten in iets positiefs; maak er een interieurklus van! ‘Blues’ doen het immers super goed in het interieur, en terwijl het bij het merendeel van de wereldbevolking dé lievelingskleur is, zien we deze kleur nog maar weinig terug in het interieur. Toch is deze sterke kleur veelzijdig in te zetten. Blauw wordt vaak als rustgevend en kalmerend ervaren, perfect dus om toe te passen in je slaapkamer of badkamer, maar ook in de woonkamer is het een prachtige toevoeging, als je maar weet hoe.

Industrieel blauw

Zoals voor elke kleur geldt; wil je het op de juiste manier toepassen, dan moet je goed weten wat de effecten zijn en welke uitkomst je zelf wil bereiken. Alles draait hierbij om balans en persoonlijke smaak. Ga altijd met een goed plan van start, zo voorkom je dat je uiteindelijk voor verrassingen komt te staan. Heb je eindelijk die wand in de woonkamer aangepakt, blijkt dat de stijl helemaal niet bij je bank past, super zonde van je tijd! Bedenk daarom goed van te voren welke kleur je op welke muur schildert. Wil je wat meer pit in je interieur toevoegen, dan is blauw daar een perfecte kleur voor. Denim blauw is nauw verbonden met de industriële look. Zou dat komen doordat fabrieksarbeiders vroeger altijd blauwe overalls droegen? Het is in ieder geval een stoere kleur die in combinatie met zwart, grof hout en metaal heel goed werkt. Pas wel op, deze combinatie kan snel kil aanvoelen. Zorg daarom ook voor genoeg textiel in de ruimte dat het geheel een beetje zachter kan maken.

Koninklijk klassiek

Blauw hoeft niet altijd een kil effect te hebben. Door het te combineren met warme bruin tinten wordt het koele blauw een beetje afgezwakt. Sterker nog, het krijgt een rijke allure en is daardoor perfect toe te passen in een klassiek interieur. Samen met wit zijn blauw en bruin een koninklijke combinatie. Let met blauw wel goed op, het kan snel overheersen. Kijk goed met welke kleuren je combineert. Zo versterken oranje en blauw elkaar omdat ze tegenpolen zijn. Daardoor kan die combinatie snel intens overkomen. Dat kan soms juist fijn zijn. Wil je een rustiger interieur, kies dan voor de combinatie met groen; deze kleur ligt juist in lijn met blauw en verzacht de boel een beetje.

Wat heeft jouw interieur nodig?

Welke kleur blauw er in jouw interieur past, is afhankelijk van jouw wens en jouw ruimte. Zo heeft (zon)licht enorm veel invloed op een kleur. Heb je een zonnige woning, met veel raam waardoor het altijd licht aanvoelt, dan kun je kiezen voor een donkere blauw op de wand. Heb je juist een donker huis, pas dan een lichtere kleur toe voor een frisse look. Wil je echt een statement maken, kies dan voor intense, diepe kleuren in combinatie met contrast. Meer rust creëer je juist met zachtere tinten.

Nu jij!

Nu je iets meer weet over het gebruik van kleur en het effect ervan, kun je zelf aan de slag met die ‘blues’. Durf en laat deze kleur toe in je interieur, want hij kan zo mooi verrassend en origineel zijn.