Search
Aanrechtbladen: alle soorten uitgelicht

Aanrechtbladen: alle soorten uitgelicht

Inhoudsopgave

Het kiezen van een goed aanrechtblad is een van de belangrijkste onderdelen van een nieuwe keuken. De verschillende soorten aanrechtbladen hebben namelijk allemaal andere eigenschappen, zowel qua functionaliteit als qua uitstraling. Het is daarom goed te weten wat de kenmerken van de uiteenlopende soorten aanrechtbladen zijn, alvorens je een werkblad voor je keuken uitkiest. In dit artikel vind je de diverse materialen voor aanrechtbladen op een rij, met bij iedere materiaalsoort een omschrijving van de eigenschappen. Zo weet je straks precies welk materiaal aanrechtblad het beste bij jouw situatie past en kun je verdergaan met het samenstellen van jouw/jullie droomkeuken.

Kunststof aanrechtbladen

Een van de grootste kenmerken van kunststof aanrechtbladen, is dat je erg veel keuze hebt qua kleur en dessin. Kunststof aanrechtbladen zijn redelijk bestand tegen krassen en vlekken. Een ander voordeel is dat kunststof werkbladen erg goed te reinigen zijn. Een vochtige doek is vaak al genoeg om het aanrechtblad schoon te krijgen. In verhouding met andere materialen, zijn kunststof werkbladen erg voordelig. Vaak wordt voor kunststof gekozen wanneer materialen als natuursteen te duur zijn voor het budget.

Natuursteen/graniet aanrechtbladen

Natuursteen, ook wel graniet genoemd, is ontzettend duurzaam, krasbestendig en stootvast. Granieten aanrechtbladen zien er daarnaast erg stijlvol uit. Een nadeel ten opzichte van kunststof werkbladen is dat er minder keuze is, doordat natuursteen in beperkte varianten verkrijgbaar is. Qua stijl en sfeer zijn deze twee echter niet te vergelijken: een werkblad van natuursteen heeft een compleet andere look en ziet er over het algemeen chiquer uit.

Composiet aanrechtbladen

Composiet bestaat uit een combinatie van natuursteen en hars en heeft daarmee bepaalde eigenschappen van een natuurstenen werkblad. Aanrechtbladen van composiet hebben eenzelfde luxueuze uitstraling als granieten werkbladen en zijn even duurzaam. Ook is composiet even krasbestendig en stootvast als graniet/natuursteen. Qua hittebestendigheid heeft composiet juist een streepje voor.

Keramisch aanrechtbladen

Keramische aanrechtbladen zijn vrij nieuw in keukenland. Werkbladen van keramiek bestaan uit verschillende lagen platen van geperst klei en kleurstof. Een keramiek aanrechtblad is slijtvast, krasbestendig en erg hittebestendig. Doordat vloeistoffen niet in het materiaal kunnen trekken, is een aanrechtblad van keramiek daarnaast erg hygiënisch. Qua kleur heb je verschillende mogelijkheden, waarbij over het algemeen gezegd kan worden dat het er luxe uitziet.

Massief hout aanrechtbladen

Aanrechtbladen van massief hout zorgen voor een sfeervolle touch, waarbij je de keuze hebt uit verschillende houtsoorten en houtkleuren. Een nadeel van een massief houten aanrechtblad is dat hout werkt: een hoog vochtigheidsgehalte kan van invloed zijn op het werkblad. Ook moet je uitkijken met vochtige doekjes: het is niet verstandig die op een massief houten aanrecht te laten liggen. Een voordeel is echter wel dat je bij slijtage het werkblad opnieuw kunt schuren en oliën om deze er weer als nieuw uit te kunnen laten zien.

Rvs aanrechtbladen

In tegenstelling tot massief hout, kunnen rvs aanrechtbladen juist uitstekend tegen vocht. Daarnaast is roestvrijstaal erg hygiënisch, doordat het goed te reinigen is. Een werkblad van rvs is goed hittebestendig, maar daarentegen niet krasbestendig. Een voordeel van rvs is dat een rvs aanrechtblad bij goed onderhoud wel 30 jaar kan meegaan. Nog een voordeel is dat je veel keuze hebt qua dikte, vorm en reliëf. Kijk bij te veel reliëf wel uit: het reliëf maakt dit soort rvs aanrechtblad minder onderhoudsvriendelijk, doordat het moeilijker te reinigen is.

Inspiratie opdoen voor keukenbladen

Alhoewel je nu precies weet wat de voor- en nadelen van de soorten keukenbladen op het gebied van functionaliteit zijn, heb je misschien nog geen goed beeld van wat deze materialen met de sfeer van de keuken doen. Om hier een idee van te krijgen, is het erg leuk om verschillende gratis keukenbrochures aan te vragen en met elkaar te vergelijken: daarin zie je allerlei soorten keukens met uiteenlopende werkbladen. Wil je nog een stapje verdergaan, dan kun je ook een gratis afspraak in te plannen bij een keukenwinkel. Je kunt dan verschillende materialen bekijken, jouw wensen bespreken en tips vragen aan de keukenadviseur.