interiorguide.nl logo
Search
Budget keuken make-over in 6 simpele stappen

Budget keuken make-over in 6 simpele stappen

Inhoudsopgave

Misschien ken je het wel, zo’n ‘huurhuis keuken’ die je liever kwijt dan rijk bent. Waar je in staat omdat je nu eenmaal moet koken, maar waar je nu niet bepaald met blijdschap tegenaan kijkt. Keukenkastjes in een kleur die nergens anders in je interieur terugkomt, grijze cementvoegen tussen de tegels en misschien heb ook jij wel zo’n vervelend aanrecht waar je met schoonmaken keer op keer ruzie mee hebt. Nu lees je in dit artikel geen tips voor het aanrecht, maar voor de rest pakken we in deze budget keuken make-over alles aan: van lelijke voegen tot verkeerd-gekleurde keukenkastjes, en van de omringende muren tot de details die je keuken af maken – dit alles zonder dat je een nieuwe keuken hoeft te kopen. En dat doen we zodanig, dat je na de budget make-over van je keuken wél blij met hem kunt zijn!

Budget keuken make-over: maak een plan

Lukraak ergens beginnen, eindigt vaak in onnodige kosten en dat is nou net wat we met deze budget keuken make-over proberen te voorkomen: extra kosten. Bedenk je dus eerst wat je graag anders zou willen zien. Misschien zien je muren er juist heel mooi uit en zijn de kozijnen net gelakt, of zijn de handvaten van je keuken nou net datgene waar je wél blij mee bent. Afhankelijk van wat je wilt veranderen, kun je de volgende stappen opvolgen.

Budget keuken make-over inclusief of exclusief handvaten?

Voordat je met je keukenkastjes aan de slag gaat, is het verstandig te beslissen of je nieuwe handvaten wilt. Als dit zo is, kan het namelijk zo zijn dat je nieuwe gaten moet maken en de oude gaten moet dichten. Voor deze budget keuken make-over zijn de oude handvaten gebruikt.

Make-over van je keukenkastjes

Het grootste gedeelte van de budget keuken make-over bestaat uit het verven van je keukenkastjes. Hier komt ook het meeste bij kijken, omdat een goede voorbereiding hierbij erg belangrijk is. Je wilt immers wel dat je nog lang van je geverfde keukenkastjes kunt genieten. Aangezien de verf bij een verkeerde aanpak kan gaan afbladderen, is het belangrijk dat je deze stappen exact volgt als je je keukenkastjes wilt verven:

  • Stap 1: verwijder de handvaten.
  • Stap 2: ontvet de kastjes en lades goed en zorg er daarbij voor dat ze helemaal schoon zijn. De verf kan namelijk niet goed hechten als de ondergrond vuil/vettig is.
  • Stap 3: afhankelijk van of je nieuwe handvaten wilt, moet je de huidige gaten dichten en nieuwe gaten maken op de plek waar de nieuwe handvaten moeten komen.
  • Stap 4: schuur het te verven oppervlak goed.
  • Stap 5: maak het geschuurde oppervlak stofvrij. Dit kan bijvoorbeeld met een stofdoek.
  • Stap 6: breng een primer aan. Doe dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. In dit geval is de Primer & Undercoat van Farrow & Ball gebruikt. Deze breng je eerst verdund (20% water) aan, waarna je hem – na opnieuw licht te schuren en stofvrij te maken – nog een keer onverdund aanbrengt (rekening houdend met de droogtijd die op de verpakking staat aangegeven).
  • Stap 7: heb je de primer – één of twee keer, afhankelijk van welke primer je gebruikt en wat de gebruiksaanwijzing zegt – aangebracht, houd dan rekening met de droogtijd en breng vervolgens een laag lak aan. Je moet tussen alle lagen primer of verf licht schuren, dus ook hier schuur je eerst weer licht en breng je de verf, na het oppervlak stofvrij te hebben gemaakt, op het geschuurde oppervlak aan.
  • Stap 8: in de meeste gevallen zal je, voor een mooi resultaat, een tweede laag lak moeten aanbrengen. Schuur het oppervlak weer licht, maak het stofvrij en breng de laatste laklaag aan. Doe dit in één richting, zodat de laag mooi (en niet kriskras) opdroogt.

Voegen witten met Voegenfris

Hetgeen het minst werk kost in deze budget keuken make-over en tegelijkertijd een groots resultaat oplevert, is het witten van de voegen met Voegenfris van Alabastine. En als ik mijn enthousiasme even mag laten spreken: GE-NI-AAL spul. Breng Voegenfris volgens de gebruiksaanwijzing op de achterkant van de verpakking aan en je tegels zullen er – echt waar – als nieuw uitzien (mits ze verder gewoon heel zijn).

Budget keuken make-over: muren, kozijnen, plinten

Heb je in je stappenplan meegenomen dat je bij deze budget keuken make-over ook je muren, kozijnen en/of plinten wilt verven? Indien je keukenkastjes tegen de muur aan staan, is het verstandig de muren te verven nadat je de keukenkastjes hebt geverfd en goed hebt laten drogen. Je kunt de deurtjes dan namelijk uit de keukenkastjes klikken, zodat je makkelijk bij de muur kunt en de muurverf niet op je kastjes komt. Zou je eerst de muren verven, dan zou je bij het verven van je keukenkastjes misschien tegen je pas geverfde muur aankomen.

Afstylen van je budget keuken make-over

De laatste stap van deze budget keuken make-over is misschien wel de leukste stap – alles is voor de rest immers al klaar en ziet er ondertussen waarschijnlijk prachtig uit. Mooie keukenaccessoires hoef je niet te verstoppen, maar show je in je ‘nieuwe’ keuken. Op de foto’s zie je wat voorbeelden van hoe je dit kunt aanpakken. Maak je veel gebruik van kruidenplantjes, plaats ze dan in mooie potjes bij elkaar. Ook een tros knoflook of uien in een hangmand kunnen erg leuk lijken en sfeer aan je keuken toevoegen.

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt en kun je gauw zelf aan de slag met je budget keuken make-over – succes!