Het heeft even geduurd, maar het is ondertussen volop voorjaar. Met een paar prachtige dagen achter de rug, had je misschien wat anders in gedachten dan de zogenoemde grote voorjaarsschoonmaak. Of je bent al druk aan het schoonmaken geweest, maar kunt nog best wat praktische tips gebruiken. En wil je daarbij ook graag rekening houden met het milieu? Lees dan deze tips voor de ecologische voorjaarsschoonmaak.

(Lees verder onder de foto)
Ecologische voorjaarsschoonmaak 5 tips sfeerimpressie allesreiniger Method

Ecologische schoonmaakmiddelen

Dat veel schoonmaakproducten slecht zijn voor het milieu, is hopelijk voor iedereen bekend. Gelukkig zijn er steeds meer mensen én bedrijven die graag goed bezig willen zijn voor het milieu, in plaats van slecht. En dus heb je in deze tijd erg fijne ecologische varianten op schoonmaakartikelen. Maar maken ecologische schoonmaakmiddelen wel goed schoon? Jazeker! En je hebt ze met een heerlijke geur, dus ook daarvoor hoef je het niet te laten. Een heerlijk schoon en lekker ruikend huis dus, maar dan zonder het slechte effect op het milieu.
(Lees verder onder de foto)
Ecologische voorjaarsschoonmaak 5 tips sfeerimpressie vloer dweilen

Ecologische voorjaarsschoonmaak: 5x handig

Omdat vrijwel niemand tijd heeft om huis in één keer compleet op de schop te doen, kun je het beste een schoonmaakplanning maken. Daarbij kun je gebruik maken van deze tips. Het belangrijkste is om de tips af te stemmen op je eigen situatie en de hoeveelheid tijd die je hebt. Zo voorkom je dat je met een onmogelijke planning te maken krijgt, want die werken alleen maar demotiverend in plaats van helpend.

Extra schoonmaaktip: ga slim om met de keuze voor bepaalde schoonmaakproducten en let daarbij op tijdbesparende eigenschappen. De ecologische schoonmaakmiddelen van Method spuit je bijvoorbeeld rechtstreeks op het schoon te maken oppervlak, zonder dat je daarbij water nodig hebt. Dat scheelt meteen een hele hoop tijd, want je spuit het erop, haalt een doekje erover en klaar ben je. Weg met emmers water die vervolgens in het riool terechtkomen, doekjes die uitgebreid moeten worden nagespoeld, etcetera (geen betaalde opmerking, maar pure enthousiasme voor de producten van Method!).

Tip 1: plan per ruimte

Plan je ecologische voorjaarsschoonmaak in per ruimte. Als je per ruimte werkt, werk je overzichtelijker. En overzicht zorgt ervoor dat je je planning makkelijker kunt uitvoeren én volhoudt. Daarnaast kun je je planning als checklist gebruiken. Dat werkt motiverend, omdat je kunt zien dat het einde stap-voor-stap in zicht komt.

Extra schoonmaaktip: verdeel de lenteschoonmaak over meerdere dagen, rekening houdend met de rest van je leven. Kijk wat haalbaar is en stem je planning daarop af.

(Lees verder onder de foto)
Ecologische voorjaarsschoonmaak 5 tips sfeerimpressie douche badkamer schoonmaken

Tip 2: eerst opruimen, dan schoonmaken

Voordat je begint aan schoonmaken, kun je er het beste voor zorgen dat alles opgeruimd is. Ook weer per ruimte, zodat je overzicht behoudt. Schoonmaken is een stuk makkelijker als alles al netjes is, want zo kun je in een keer door. Ook dat zorgt er weer voor dat je het jezelf makkelijker maakt en gemotiveerd blijft.
(Lees verder onder de foto)
Ecologische voorjaarsschoonmaak 5 tips sfeerimpressie afwassen

Tip 3: vaak vergeten onderdelen

Alhoewel ramen misschien wel in je op komen, worden dingen als deuren (en deurkrukken), lampen(kappen), radiatoren en stopcontacten vaak over het hoofd gezien. Hoog tijd om die dus allemaal mee te nemen in de grote schoonmaak. Nu moet je natuurlijk niet met een natte doek over en in je stopcontacten gaan, maar je kunt het omhulsel wel stofvrij maken.

Extra schoonmaaktip: kijk ook eens bij het artikel over ramen wassen zonder strepen, voor meer manieren om je ramen schoon te krijgen zonder zwemfestijn.

(Lees verder onder de foto)
Ecologische voorjaarsschoonmaak 5 tips sfeerimpressie ramen wassen

Tip 4: van binnen en buiten

Waar tijdens de dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden vaak alleen aan zichtbare oppervlakken wordt gedacht, is deze ecologische voorjaarsschoonmaak bedoeld om ook díe dingen schoon te maken die niet direct zichtbaar zijn. Denk daarbij aan de binnenkant van je kleding- en keukenkasten én de bovenkant (je wilt niet weten hoe vies die kunnen zijn!).
(Lees verder onder de foto)
Ecologische voorjaarsschoonmaak 5 tips sfeerimpressie keuken schoonmaken

Tip 5: uitgebreide keukeninspectie

In de keuken worden bepaalde, minder voor de hand liggende dingen vaak overgeslagen. Check apparatuur als de magnetron, oven, waterkoker en het koffiezetapparaat. Maak ook die weer blinkend schoon, zodat écht je hele huis straks schoon is.

Neem je deze punten mee tijdens het schoonmaken én doe je dit allemaal volgens een op jouw leven afgestemde planning, dan geniet je straks van een ultra schoon huis. Houd je daarbij rekening met het milieu, door gebruik te maken van ecologische schoonmaakmiddelen, dan kun je dat nog met een gerust hart doen ook. Wie doet er mee aan het nieuwe schoonmaken: de ecologische voorjaarsschoonmaak?

Om dit artikel te kunnen laten vergezellen van toepasselijke fotografie, heeft Method de ecologische schoonmaakmiddelen op de foto gesponsord.

Close