Het scheiden van afval is niet alleen een ecologische noodzaak, maar het heeft ook aanzienlijke economische voordelen. In dit artikel gaan we in op deze voordelen voor bedrijven in de bouw, die dagelijks met specifieke afvalstromen te maken krijgen waarvan een groot deel gerecycled kan worden. We bespreken het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen en hoe een samenwerking met een afvalbedrijf je kan helpen.
Efficiënt afvalbeheer
Bedrijven worden steeds vaker geconfronteerd met de realiteit van stijgende kosten en strengere regels voor afvalverwerking, zo ook in de bouw. Als bouwbedrijf kom je dagelijks in aanraking met diverse afvalstromen, van steen en puin tot plastic en GFT. Je hebt namelijk niet alleen te maken met het afval dat vrijkomt bij een sloop of verbouwing, maar ook met het afval dat medewerkers produceren. Om bij te dragen aan goede afvalverwerking en recycling, en om te voldoen aan regelgeving, is het verstandig om bouwafval te scheiden.
Dit kun je als bouwbedrijf gemakkelijk doen door containers voor iedere afvalstroom te kopen of te huren. Zo zijn er verschillende containers voor sloop- en bouwafval, voor plastic, glas, hout, GFT-afval, tuinafval, klein chemisch afval voor bijvoorbeeld verfresten, en restafval.
Kostenbesparing en maatschappelijk verantwoord ondernemen
Door bouwafval goed te scheiden, kunnen de grondstoffen worden gerecycled. Dit draagt bij aan de circulaire economie, waarbij we duurzaam omgaan met onze spullen. Heb je hier als bouwbedrijf aandacht voor, dan noemen we dat maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door te investeren in diverse afvalcontainers voor bedrijfsafval in de bouw en bij te dragen aan recycling, hoeven er minder grondstoffen gewonnen en geproduceerd te worden. Dit scheelt een hoop uitstoot en geld. Bovendien kun je als bouwbedrijf de gerecyclede grondstoffen weer hergebruiken om duurzaam te bouwen en kosten te besparen op de inkoop van materialen.
Efficiënt en duurzaam afvalbeheer kun je als bouwbedrijf combineren met het gebruik van duurzame en energiezuinige materialen, elektrische bouwwagens, en door op duurzame manieren te bouwen. Bovendien laat je als bouwbedrijf aan consumenten en klanten zien dat je betrokken bent bij een duurzame en schone wereld, wat bevorderlijk kan zijn voor de zaken. Ook kun je door middel van maatschappelijk verantwoord ondernemen recht hebben op bepaalde subsidies voor het verduurzamen van je bedrijf.
Samenwerken met afvalbedrijven
Wanneer je er als bouwbedrijf voor kiest om verschillende containers te gebruiken voor afval, dan hoef je deze niet per definitie zelf te kopen. Je kunt samenwerken met een afvalbedrijf dat de containers aanlevert en leeg maakt. Samen met het bedrijf maak je afspraken over de kosten voor de huur van containers en de frequentie van ledigen.
Zo heb jij binnen de kortste keren de juiste containers voor je bouwbedrijf geregeld en hoef je je geen zorgen te maken over de inzameling en de verwerking van het afval. Bovendien zorgt een dergelijke samenwerking voor efficiënte administratie, waar je snel bij kunt in het geval van een controle. Hierdoor kun jij je concentreren op je projecten en klanten.