Verlichtingsplan

Een klein leeslampje als deze tafellamp van Eglo bij je bed, is zowel praktisch als sfeervol

In huis hebben we om verschillende redenen verlichting. Zo gebruiken we verlichting om meer sfeer te creëren, om een boek te kunnen lezen of simpelweg om in het donker licht in huis te hebben. Om ervoor te zorgen dat je voor ieder moment goede verlichting in huis hebt, is het handig een verlichtingsplan op te stellen. In dit artikel vind je interieurtips om een goed verlichtingsplan voor jouw huis te maken en wooninspiratie voor verschillende lampen.

Doel van een verlichtingsplan

Met een verlichtingsplan zorg je ervoor dat je nooit meer problemen hebt met het licht in je huis. Aan een mooie sfeerlamp heb je niet veel wanneer je een boek wilt lezen. Ben je echter een film aan het kijken, dan is een zogenoemde leeslamp juist ook weer niet goed. Een combinatie van soorten lampen is om deze reden noodzakelijk. Daarom is het verstandig je van tevoren te bedenken in welke ruimte je welke lampen nodig hebt.

Soorten verlichting

Verlichting kun je opdelen in drie soorten:

  • Basisverlichting
  • Accentverlichting
  • Sfeerverlichting

Verlichtingsplan: Basisverlichting

Basisverlichting is de verlichting die je nodig hebt wanneer je een ruimte binnenkomt. Denk hierbij aan de verlichting in de hal, de verlichting in het toilet en de lamp die je als eerste aandoet wanneer je je woon- of slaapkamer binnenloopt. Basisverlichting verlicht over het algemeen de gehele ruimte in één keer. Je gebruikt basisverlichting om alles goed te kunnen zien – dus niet om sfeer te creëren of een specifiek gedeelte (extra) te verlichten.

Verlichtingsplan: Accentverlichting

Accentverlichting is een voorbeeld van het hiervoor genoemde leeslampje. Accentverlichting – de naam zegt het al – legt het accent op een bepaald iets. Dit kan een boek zijn, maar ook een schilderij, spiegel of keukenkastje. Denk maar eens aan een lampje dat bij sommige mensen boven de badkamerspiegel hangt of het lampje dat gaat branden wanneer je een keukenkastje of kledingkast opent. Dit valt allemaal onder de categorie accentverlichting.

Verlichtingsplan: Sfeerverlichting

Ook de naam ‘sfeerverlichting’ verraadt al wat voor soort verlichting dit is: sfeerverlichting gebruik je om meer sfeer in huis te creëren. Denk aan een mooie vloerlamp die het huis een klein beetje verlicht – zodanig dat er een mooie gloed over je interieur valt. Ook tafellampjes vallen onder deze categorie. Sfeerverlichting is niet zozeer bedoeld om meer licht in huis te brengen, maar om – zoals de naam al zegt – een fijne sfeer in je huis te creëren.

Online inspiratie opdoen voor een verlichtingsplan

Je kunt online wooninspiratie opdoen voor de keuze van de verlichting in je huis. Bedenk je waar je welke verlichting wilt en bekijk vervolgens welke lampen jou aanspreken. Kijk in onze online shop vol verlichting om inspiratie op te doen voor verlichting. Daar zijn ontzettend veel interieurideeën qua lampen te vinden, zodat je bijna zeker een passende lamp zult vinden.

Close