Zelf een eettafel maken sfeerimpressie schragen
In de winkel heb je tal van mogelijkheden als het aankomt op eettafels. Zelf een eettafel maken, heeft echter zijn voordelen. Vanzelfsprekend is een voordeel dat je zelf het ontwerp kunt kiezen, maar daarnaast is het ook érg leuk om iets zelfgemaakt in je interieur te hebben staan. In dit artikel vind je daarom een stappenplan voor hoe je zelf een eettafel kunt maken.

Eettafel maken stap 1: ontwerpen

Voordat je je eettafel kunt maken, moet je je bedenken hoe je wilt dat deze eruit komt te zien. Een aantal punten waar je aan kunt denken om je ontwerp vast te stellen:

  • Hoe groot moet de eettafel worden?
  • Welke houtsoort vind je mooi?
  • Houd je van enkele brede planken naast elkaar of juist meerdere smalle?
  • Moet het onderstel ook van hout zijn, kies je voor schragen of maak je meteen gebruik van de mogelijkheid om extra opbergruimte te creëren door kastjes als ‘poten’ te gebruiken?
  • Welke kleur moeten de verschillende onderdelen (planken/poten) hebben?
  • Moet de houtnerf zichtbaar blijven?

Zelf een eettafel maken stap-voor-stap sfeerbeeld onderkant tafelblad

Eettafel maken stap 2: materialen kopen

Zodra je antwoord hebt op de vragen uit de eerste stap van dit ‘eettafel maken’-stappenplan, weet je gelijk wat je in huis moet halen om je ontwerp werkelijkheid te laten worden. Hout zal je bij de bouwmarkt kunnen halen, waar je voor schragen zoals op de foto of handige kastjes terechtkunt bij IKEA.

Interieurtip: voor het tafelblad heb je planken nodig die de bovenkant van het tafelblad vormen, maar ook steunbalken om deze planken aan elkaar vast te maken (zie foto van de onderkant van de tafel). Hier kun je mee variëren, om het helemaal naar jouw smaak te krijgen. In dit geval is ervoor gekozen om links, rechts en in het midden een balk overdwars te monteren. Je kunt voor de soort balken als in het voorbeeld kiezen, maar je kunt ook voor dezelfde soort planken gaan als die je voor de bovenkant van het tafelblad hebt gekozen. Je kunt doen wat jij mooi vindt, zolang je maar voor genoeg steun zorgt – anders blijven de planken niet op hun plek.

Eettafel maken stap 3: zagen

Zodra je alle materialen voor je zelfgemaakte eettafel in huis hebt, moet je alles op maat zagen. Zorg ervoor dat de planken voor het tafelblad dezelfde lengte hebben en dat ook de steunbalken een gelijke lengte hebben. Zo zorg je ervoor dat het geheel rustig oogt. De steunbalken mogen even lang zijn als de breedte van je tafel, maar je kunt ook – zoals in het voorbeeld – kiezen voor iets kortere balken.

Interieurtip: haal je het hout bij de bouwmarkt? Dan kun je ze daar gelijk op maat laten zagen – wel zo makkelijk en je weet zeker dat alles dezelfde lengte heeft. Zorg er wel voor dat je de juiste maten doorgeeft.

Eettafel maken stap 4: schuren

Wil je je eettafel maken met onbehandeld hout, dan zal je de planken moeten schuren zodra je deze op maat hebt gemaakt. Schuur ze zo veel als je wilt: voor een wat ruwer/ruiger effect schuur je ze minder goed. Zorg er in ieder geval voor dat je geen uitstekende stukjes hout hebt waar je tijdens het gebruik last van zult krijgen (bijvoorbeeld doordat je erlangs schuurt).
Zelf een eettafel maken stap-voor-stap sfeerbeeld wax

Eettafel maken stap 5: waxen/verven

Ben je bij de vijfde stap van dit ‘eettafel maken’-stappenplan aangekomen, dan zal je ondertussen waarschijnlijk heel enthousiast zijn: je eettafel begint steeds meer zijn uiteindelijke looks te krijgen! Bij deze stap ga je het hout de kleur geven die hij uiteindelijk moet hebben. In dit geval is ervoor gekozen om de houtnerf zichtbaar te houden en is daarom colourwax gebruikt (het Colourwaxpakket Lever van Amazona). Deze wrijf je met staalwol in het hout. Wil je een whitewash effect creëren, zoals in het voorbeeld, gebruik dan na de colourwax een witte kalkwas. Ook deze wrijf je met staalwol in het hout. Hoeft die houtnerf voor jou niet zo, gebruik dan gewone lak. Hiermee zal je tafel net zo glad en effen worden als bijvoorbeeld je gelakte kozijnen.

Zelf een eettafel maken sfeerimpressie woonaccessoires

Kandelaars: IKEA, vaasje: Joyce

Eettafel maken stap 6: monteren

Heb je alles geverfd, gelakt of gewaxt, dan kun je je creatie eindelijk in elkaar zetten en het eindresultaat bewonderen. Bekijk op welke plekken de schroeven moeten komen. Heb je drie steunbalken en vier planken voor het tafelblad, gebruik dan acht schroeven per balk voor het stevigste resultaat (iedere plank krijgt dan twee schroeven per balk, waardoor je acht schroeven in een balk krijgt). Zodra het tafelblad in elkaar zit, kun je deze op de schragen leggen. Heb je voor houten poten of kastjes gekozen, bevestig deze dan eerst op de juiste plek onder het tafelblad, zodat deze stevig vast zitten.

Et voilà, je zelfgemaakte eettafel is een feit. Zoals je merkt, is het helemaal niet moeilijk – echt waar, ‘een kind kan de was doen’! Ga jij aan de hand van dit stappenplan ook een eettafel maken, tag ons dan vooral op Instagram of Facebook!

De wax en bijbehorende benodigdheden zijn gesponsord door Amazona

Zelf een eettafel maken stap-voor-stap sfeerimpressie resultaat

Close