De keuze voor een goed hoofdkussen is erg belangrijk voor je nachtrust. Naast de vijf tips die al eerder werden genoemd in het artikel voor het oplossen van slaapproblemen, is het kiezen van een passend kussen van belang. In dit artikel kun je lezen waar je hierbij op moet letten, want het antwoord op de vraag wat een goed hoofdkussen is, is voor iedereen anders.

Goed hoofdkussen per slaaphouding

Wat een goed hoofdkussen is, kan per slaaphouding anders zijn. Het is namelijk belangrijk dat je hoofd in een zo recht mogelijke lijn met je ruggengraat ligt. Daarom gelden de volgende ‘regels’ voor rugslapers, zijslapers en buikslapers:

  • Rugslaper: om ervoor te zorgen dat je hoofd niet in een rare hoek terechtkomt, moet het kussen bij rugslapers zo dun mogelijk zijn. Op die manier blijft je hoofd in een zo recht mogelijke lijn met je ruggengraat.
  • zijslaper: een zijslaper heeft juist een dikker kussen nodig, omdat de ruimte tussen het matras en je hoofd als het ware overbrugd moet worden. Alleen dan ligt je hoofd zo recht mogelijk ten opzichte van je ruggengraat.
  • Buikslaper: voor buikslapers geldt dat het hoofdkussen zo dun mogelijk moet zijn. Buikslapers hebben een erg onnatuurlijke, verdraaide houding. Met een dun kussen voorkom je dat je nek nog onnatuurlijker gedraaid wordt.

Goed hoofdkussen in 3 stappen Emma kussen

Voorkeuren qua materiaal

De keuze qua materiaalsoort van een goed hoofdkussen hangt af van je eigen voorkeuren. Donzen, synthetische en kapok hoofdkussens en kussens met een schuimvulling zijn het meest voorkomend. Iedere materiaalsoort heeft andere voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk om na te gaan wat de onderlinge verschillen zijn en waar jouw voorkeur naar uitgaat. Op het gebied van wat voor jou lekker ligt, maar ook qua het vasthouden van warmte, hoeveel je transpireert en bijvoorbeeld allergiën.

Hoofdkussens testen

In veel gevallen geldt dat kussens om hygiënische redenen niet om te ruilen zijn. Let hier op in je zoektocht naar een fijn kussen. Probeer uit te testen hoe het kussen voelt en hoe hij ligt. Het liefst thuis, omdat het matras invloed heeft op hoe een kussen ligt en je hem in je eigen bed nu eenmaal het beste kunt uitproberen. Let daarbij niet alleen op hoe hij voelt, maar ook hoe hij ‘hoort’. Maakt hij veel geluid bij het verliggen? En past dat bij jou?

Om dit artikel te kunnen laten vergezellen door mooie beelden, is samengewerkt met Emma. Emma kussens mag je wél thuis uitproberen. En het handige is dat hetzelfde kussen, door de uitneembare lagen, voor zowel buikslapers als rugslapers als zijslapers geschikt is.

Door deze tips voor het kiezen van hoofdkussens tijdens je zoektocht in je achterhoofd te houden, kom je een stuk makkelijker bij een bij jou passend kussen terecht. Kies je eentje die je thuis mag uitproberen en gratis mag retourneren (let hierop!), dan heb je in ieder geval nooit een miskoop en heb je binnenkort een goed hoofdkussen dat bij jou past. Wel zo fijn!

De kussens op de afbeeldingen zijn voor dit artikel gesponsord door Emma

Close