Hydroponie planten in water en glas sfeerimpressie Philodendron MonsteraKen jij hydroponie al? Het idee is dat je – in plaats van in de aarde – planten laat wortelen in water en glas, zodat de wortels niet ‘verstopt’ zijn maar je ze juist ziet groeien. Het is dé groene trend van het moment; planten laten groeien zonder dat je er tijd aan hoeft te besteden, maar er toch van kunnen genieten. In dit artikel lees je hoe dit werkt en welke planten hiervoor geschikt zijn.

Wat is hydroponie?

Allereerst is het misschien handig om te weten wat hydroponie nu precies is. Je hebt het deels al in de inleiding kunnen lezen: je laat planten in water groeien, in plaats van dat je ze ‘gewoon’ in een pot met aarde zet. Het idee is hetzelfde als bij planten in potten met kleikorrels, die je vaak bij bedrijven ziet: ook die groeien in water, zij het dat ze omringd zijn met kleikorrels. Thuis kun je hetzelfde idee nabootsen, maar je kunt ook ‘gewoon’ een tak in water zetten.
Hydroponie glas in water close-up tak knippen

Hoe laat je de tak wortelen?

Wil je deze laatste vorm van hydroponie uitproberen, dus het plaatsen van een losse tak in water, dan moet je met een paar dingen rekening houden:

  • Niet alle takken van planten zijn geschikt om op deze manier te groeien. Kruiden als rozemarijn, lavendel en basilicum kunnen bijvoorbeeld prima op deze manier groeien. Daarnaast zijn groene kamerplanten als de philodendron (zoals de monstera op het sfeerbeeld) of de Engelse klimop, en planten als de siernetel en begonia erg geschikt;
  • Knip de tak bij de basis af;
  • Kraanwater bevat niet genoeg mineralen om je plant het goed te laten doen. Koop daarom bronwater, waar je plant genoeg voedingsstoffen uit kan halen;
  • Zorg ervoor dat er altijd voldoende (mineraal)water in je vaas zit, zodat je plant genoeg te drinken heeft.

Waarom voor hydroponie kiezen?

Hydroponie zorgt ervoor dat je plant altijd voldoende water tot zijn beschikking heeft. Hij kan dus zelf kiezen wanneer hij te drinken krijgt. Dit betekent ook dat jij er nauwelijks naar hoeft om te kijken; iedere dag of week water geven, is niet nodig. Het enige dat je hoeft te doen, is kijken of het waterpeil voldoende is.

Interieurtip: helaas zal je plant niet altijd wortelen. Op het sfeerbeeld zie je een tak van de Philodendron Monstera, die op de foto al zo’n 1,5 maand in water staat. Maar zoals je kunt zien, ziet hij er nog steeds even gezond uit als zijn soortgenootjes die nog aan de oorspronkelijke plant vastzitten. Met of zonder wortels, staat hij dus nog steeds mooi te zijn!

In plaats van al je planten in aarde te potten, kun je er bij specifieke soorten dus ook voor kiezen om ze in water te laten groeien. Alhoewel niet iedere tak zal wortelen, kunnen ze in mineraalwater toch maanden overleven – mits je het waterpeil goed houdt. En dat is het bijzondere van hydroponie!

De monstera voor de sfeerbeelden is geleverd in samenwerking met Plantje.nl

Close