Ikea-kast verven interieurtips wooninspiratieJe IKEA-kast verven, is een eenvoudige oplossing wanneer je je interieur wilt vernieuwen maar geen nieuwe kast wilt of kunt kopen. Door het materiaal van de kasten van IKEA, komen er wat andere dingen bij kijken dan wanneer je bijvoorbeeld een houten kast zou willen verven. In dit artikel leg ik je uit wat je moet weten alvorens je je IKEA-kast verven gaat, zodat je geen last krijgt van afbladderende verf. Ook vertel ik je waarom je het écht op deze manier moet doen en niet anders.

IKEA-kast verven: must

Een echte must wanneer je je IKEA-kast verven wilt, is het gebruik van een primer. Gewoon schuren is écht niet voldoende. Wat mensen ook vaak proberen, is eerst een dunne laag verf aanbrengen (zonder voorbehandeling) waar vervolgens nog een laag overheen komt. Alhoewel dit tijdens het verven goed kan lijken te gaan, zal je al gauw merken dat je IKEA-kast verven zonder primer je niet goed zal aflopen.

Gevolgen IKEA-kast verven zonder goede voorbehandeling

Het internet staat vol met vragen van mensen die hun IKEA-kast hebben geverfd zonder eerst een primer te hebben gebruikt. In eerste instantie waren ze enthousiast: het verven van hun IKEA-kast ging prima. Maar al gauw bleek dat de verf ging afbladderen en dat het dus helemaal niet zo’n goed idee was om hun IKEA-kast te verven zonder een primer te gebruiken.

vtwonen.nl

IKEA-kast verven: stap-voor-stap

Hoe moet het dan wel? Hoe zorg je ervoor dat een IKEA-kast verven soepel verloopt? Het kost even wat tijd, maar daarna heb je er een prachtexemplaar bij!

  • Primer: behandel de kast voor met een goede primer. Let er daarbij op dat je een primer kiest die geschikt is voor het materiaal van je IKEA-kast (bijvoorbeeld een universele primer). Laat de primer goed drogen alvorens je verdergaat;
  • Verven: gebruik een goede kwaliteit verf om je IKEA-kast te verven, om zo problemen te voorkomen. Je kunt de verf met een roller aanbrengen of kiezen voor een spuitbus. Alhoewel spuitverf vaak een egaler resultaat oplevert, heb je hier wel een goede ruimte voor nodig. Houd er rekening mee dat de nevel van een spuitbus ook je vloer mee kan nemen (heb ik ervaring mee, aangezien de afdekfolie niet goed bleef zitten 😉 ). Breng een dunne laag aan en laat die goed drogen. Zorg ervoor dat de kast op een plek staat waar het niet vochtig is en waar geen dieren of kinderen komen. De woonkamer of tuin is dus geen optie. Een afgesloten kamer (die goed kan doorluchten) daarentegen wel;
  • Drogen: houd er rekening mee dat je IKEA-kast verven een lange droogtijd vereist. Alhoewel je een tweede en eventueel derde laag redelijk snel kunt aanbrengen (bijvoorbeeld de dag nadat je de eerste laag hebt aangebracht), moet de toplaag behoorlijk lang drogen. Houd er rekening mee dat je de verf minimaal een week de tijd moet geven om volledig uit te harden. De kast moet dus minimaal een week ‘afgezonderd’ worden, zonder dat er dieren of kinderen bij kunnen komen. Ook kun je in die tijd niets op de kast zetten;
  • Decoreren: na minimaal een week (in vochtige huizen langer) kun je je kast weer een mooi plekje geven en deze gaan decoreren!

Let op: dieren weten niet dat ze niet op de kast mogen komen en ook kinderen zitten graag overal aan. Zowel voor je kast als voor de gezondheid van kinderen en dieren, is het daarom érg belangrijk dat de kast ergens staat waar zij niet bij kunnen.

Close