Lambrisering van verf maken stappenplan wooninspiratie lambrisering slaapkamer

Verfkleuren: Riewert en Marjolijn (Fairf). Dekbed: Pure Cotton Bedding Set dusty pink. Kussens: Vercors zachtroze, Shamrock en Chile (KAAT Amsterdam).

Een lambrisering van verf is een populaire manier van verven. De kleur komt minder op je af doordat je slechts een deel van de muur in die kleur verft, maar het geeft simpelweg ook een specialer effect. Daarnaast laat het een muur langer lijken, wat voor sommige kamers erg goed kan uitkomen. In dit artikel lees je daarom hoe je zelf een lambrisering van verf kunt maken, stap-voor-stap.

Tip: heb je meteen zin om aan de slag te gaan met verven? Doe dan mee met de giveaway in samenwerking met Fairf, waarbij je kansmaakt op 5 liter verf. Goed voor zo’n 50m2 verfpret!

Benodigdheden lambrisering van verf

Een goede voorbereiding, is het halve werk. Cliché, maar het is wel écht zo. Verzamel daarom eerst alle benodigdheden. Voor een lambrisering van verf heb je de volgende spullen nodig.

  • Waterpas.
  • Potlood.
  • Schilderstape.
  • Kleine kwast.
  • Roller of blokkwast (afhankelijk van je keuze ook een verfbakje).
  • Verf in de kleur van de ondergrond.
  • Verf voor de lambrisering zelf.

Lambrisering van verf: de stappen

Een lambrisering van verf maken, is absoluut niet moeilijk. Zelfs de lijn is eenvoudig recht te krijgen. Wel moet je daarbij goed de volgende stappen opvolgen. Zo voorkom je dat verf gaat lekken en je lijn niet recht wordt.

Lambrisering van verf maken stappenplan stap 1 waterpas lijn tekenen

Stap 1: kaarsrechte lijn tekenen

De eerste stap, buiten het verzamelen van je verfspulletjes om, is het tekenen van een rechte lijn. Deze lijn vormt de basis van je lambrisering. De hoogte van de lijn hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Op de foto is dat 1 meter 20, maar er zijn ook mensen die hem liever hoger hebben. Gebruik een lange waterpas om de lijn over de gehele muur uit te tekenen.

Tip: neem een bepaald meubelstuk als uitgangspunt voor de hoogte van je lambrisering. Hoever wil je de verflambrisering bijvoorbeeld boven je bank, bed of dressoir laten uitkomen? Meet dat op, om vervolgens de hoogte te hebben die het beste bij jouw interieur past.

Lambrisering van verf maken stappenplan stap 2 schilderstape aanbrengen

Stap 2: schilderstape bevestigen

Zodra je de gehele lijn op de muur hebt getekend, bevestig je het schilderstape. Als je onder de lijn moet schilderen, zoals in dit geval, bevestig je de tape boven de lijn. Doe dit steeds stukje voor stukje, zodat de tape zo recht mogelijk langs de lijn komt. Plak de tape niet óp de lijn, maar er net boven. Zo voorkom je dat er straks een potloodstreep boven de lambrisering uit komt.

Tip: moet je boven de lijn schilderen, zoals bij het schilderen van strepen op de muur, plak de tape dan juist onder de potloodlijn.

Lambrisering van verf maken stappenplan stap 3 oude kleur verven

Stap 3: verfkleur ondergrond aanbrengen

Zodra de tape bevestigd is, kun je meteen door met de derde stap. Om te voorkomen dat de verf onder de tape doorlekt, is het verstandig om eerst een laagje van de basiskleur over de rand van de tape aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de tape helemaal goed aan de muur vastzit en er geen ruimte meer tussen de tape en de muur zit. In dit geval is de ondergrond wit en is er daarom met wit over de onderkant van de tape geverfd.

Stap 4: verf lambrisering aanbrengen

Voor stap 4 moet je even wachten totdat de verf van stap 3 gedroogd is. Houd hiervoor als leidraad de informatie op de verfverpakking aan, maar houd ook rekening met de temperatuur en vochtigheidsgraad van de kamer. Om er zeker van te zijn dat de verf goed droog is, kun je beter langer wachten dan te kort. Is de verf droog? Schilder dan nu je lambrisering van verf.

Lambrisering van verf maken stappenplan stap 5 tape verwijderen

Stap 5: schilderstape verwijderen

Stap 5 voer je meteen uit nadat je klaar bent met verven. Als je wacht totdat de verf droog is, kan het voorkomen dat er stukjes verf met de tape meegetrokken worden.

Tip: Verwijder de tape van het geverfde stuk af; in dit geval naar boven. Rol de tape naar binnen op, om te voorkomen dat je de verf aan je vingers krijgt.

Tadaa! Je lambrisering van verf is af en – als je alle stappen goed hebt opgevolgd – kaarsrecht.

Close