Mason jars 5 ideeën sfeerimpressie kaars DIY

Mason jars in verschillende maten, via Cookinglife.nl

Wie Instagram heeft of woonbladen leest, is vast al eens opgevallen hoevaak mason jars voorbij komen – het lijkt een heuse manie. De dispenser en de drinking jars zijn misschien wel het populairst, maar er worden daarnaast ook hele andere dingen met een mason jar gedaan. Interieurtips.eu kan dan natuurlijk niet achterblijven en daarom vind je in dit artikel een aantal ideeën om deze Amerikaanse voorraadpotten in je interieur terug te laten komen.

1: De standaard mason jars

Van oorsprong komen mason jars uit Amerika, waar ze gebruikt werden (en worden) om voedsel in te bewaren. Doordat een mason jar luchtdicht afgesloten kan worden, is dit dé manier om voedsel lang te kunnen bewaren. Het unieke aan deze potten is dat ze niet een gewone deksel hebben, maar dat de deksel uit twee delen bestaat: een metalen schijf met aan de onderkant een rubberen ring en een metalen ring die je op de pot schroeft en die de metalen schijf vastklemt. Wanneer een mason jar als woonaccessoire wordt gebruikt, wordt de metalen schijf vaak weggelaten of wordt überhaupt geen deksel gebruikt.

Mason jars 5 ideeën dispenser close-up

Drink dispenser 8 liter, via Cookinglife.nl

2 en 3: Mason jars als drinkbeker en dispensers

Naast de standaard mason jars, zie je tegenwoordig ontzettend vaak de mason jar drinkbekers en dispensers (alhoewel de dispensers ook vaak in de vorm van een weckpot te zien zijn). Érg leuk als je eens wat anders wilt dan een gewone beker of kan. De drinking jars worden ook veel gebruikt om het ontbijt op een leuke manier te presenteren, zoals je op een van de foto’s kunt zien. Op onder andere Pinterest is hiervoor veel inspiratie te vinden (waarbij de heerlijke recepten uiteraard erg mooi meegenomen zijn!).

Mason jars 5 ideeën peper-en-zoutstel Kikkerland

Salt en Pepper Jars, via Kikkerland.

4: Geïnspireerd op mason jars

Wanneer iets populair is, heb je natuurlijk altijd mensen die hier een portie creativiteit tegenaan gooien en er wat leuks van weten te maken. Zo heeft Kikkerland een peper-en-zoutstel in mason jar-vorm op de markt gebracht: miniatuur mason jar ‘drinkbekers’ (zie foto).

5: Mason jars als woonaccessoire

Mason jars zie je op verschillende manieren in het interieur terugkomen. Je ziet ze in simpele dingen als een vaas, pennenbakje of ‘rommelpotje’ verschijnen, maar eigenlijk kun je het zo gek nog niet bedenken of het kan. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om er kaarsvet in te gooien? Lontje erin, laten uitharden en voilá, je hebt een zelfgemaakte kaars. Ook kun je er een miniatuurbos van maken, door er dingen als aarde, steentjes, mos en kleine plantjes in te doen. Met Kerst zie je ze in Amerika ook vaak terug als zelfgemaakte sneeuwbol – misschien een leuk idee voor komende winter? Je lijmt een poppetje, boompje en lantaarnpaaltje uit een kerstset op de bodem, gooit er wat kunstsneeuw in en sluit hem af. Even schudden, en aanschouw je DIY mason jar sneeuwglobe!

Interieurtip: vind je een kleurloze mason jar maar saai? Met speciale (glas)verf kun je ze eenvoudig een kleur naar wens geven.

Juist omdat de mason jar zo veelzijdig is, is hij zo populair. Het is dan ook niet gek dat ze naar Nederland en België overgewaaid zijn en dat wij ook volop aan het meegenieten zijn van de mason jars hype!

De artikelen voor de sfeerbeelden zijn gesponsord door Cookinglife.nl en Kikkerland

Mason jars 5 ideeën drinking jars

Drinkbekers: mason jar 480 ml met handvat, via Cookinglife.nl.
Voor wie nieuwsgierig is naar het recept: 90 gram havermout op 480 ml halfvolle melk (amandelmelk is een fijn veganistisch alternatief!), een nachtje in de koelkast laten intrekken, ‘s ochtends even doorroeren en dan wat kaneel, kokos chips en havermout erover strooien (voor de foto stond een volle pot mooi, maar ik zou hooguit de helft aanraden voor een ontbijtje).

Close