interiorguide.nl logo
Search
Natuurlijke tuinmeubelen voor een rustgevende tuin

Natuurlijke tuinmeubelen voor een rustgevende tuin

Inhoudsopgave

De laatste jaren is de hoeveelheid luxe in de tuin enorm toegenomen. Met producten als tuinverlichting, overkappingen, buitenkeukens, terrasverwarming, buitendouches, sauna’s en spabaden hebben we geprobeerd om van de tuin een tweede huis te maken, een plek om buiten te kunnen doen wat we binnen ook doen. Maar met al die bling bling is de tuin er niet rustgevender op geworden. En dat is waar we juist zo’n behoefte aan hebben in ons drukke bestaan van tegenwoordig. Vandaar dat we de luxe nu steeds vaker plaats zien maken voor meer rust en natuur.

Een rustgevende omgeving associëren we al gauw met natuur. In wat we tegenwoordig beschouwen als een rustgevende tuin, krijgt de natuur dan ook alle ruimte. Er wordt minder bestraat, meer beplant en zo weinig mogelijk rekening gehouden met een strakke, symmetrische afwerking. Daarnaast kun je ook met de juiste buitenmeubelen een heel natuurlijke sfeer creëren.

Natuurlijke tuinmeubelen

Het spreekt voor zich dat er in natuurlijke tuinmeubelen ook gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen. Natuurlijk materiaal heeft over het algemeen meer onderhoud nodig dan kunststof. Toch zijn er ook natuurlijke materialen waar je weinig tot geen onderhoud aan hoeft te verrichten. Teakhout bijvoorbeeld. Dit hout bevat veel olie, dat dient als een natuurlijke beschermlaag. Hierdoor hoef je het hout niet te lakken of te beitsen, waarmee tevens de natuurlijke uitstraling zoveel mogelijk behouden blijft.

Ook gevlochten tuinmeubelen roepen sterk de associatie op met natuurlijkheid, puurheid en ambachtelijkheid. Prima meubelen dus om een rustgevende tuin mee te creëren. Deze meubelen werden vroeger nog gevlochten van natuurlijk materiaal als rotan: een stevige liaan die groeit in de wouden van het verre oosten. Tegenwoordig worden ze veelal gevlochten van wicker: een kunststof draad, die een stuk onderhoudsvriendelijker en slijtvaster is. Hoewel wicker geen natuurlijk materiaal is, oogt het wel heel natuurlijk, waardoor het voor het zicht hetzelfde effect heeft. Daarnaast kun je met wicker variëren in kleur, zodat je de meubelen altijd kunt laten matchen met je eigen smaak.