Onze huizen worden steeds slimmer en ook op het gebied van thermostaten zie je steeds meer voorbij komen. Een van die slimme thermostaten is de Nest Protect: een rookmelder die naast rook ook koolmonoxide detecteert. Eentje die ‘slim’ is en helemaal thuishoort in een smart home, aldus Nest. Dat moest getest worden. In dit artikel lees je hoe de Protect slimme rookmelder van Nest hier bevalt.

Nest Protect slimme thermostaat review sfeerimpressie rookmelder

 

Wat is de Nest Protect?

Om te weten of de Nest Protect voor jou geschikt is, is het wellicht eerst handig om wat meer over deze zogenoemde slimme rookmelder te weten. Een rookmelder wordt slim genoemd als hij bestuurd kan worden met een app én in verbinding staat met andere slimme apparatuur in huis. De Nest Protect kan bestuurd worden met de Nest app, die je eenvoudig op je smartphone installeert. Met de Nest app kun je bijvoorbeeld een test uitvoeren, kijken wat er de afgelopen periode is gebeurd en kun je een eventuele melding uitschakelen. Daarnaast kan hij ook communiceren met andere Nest apparatuur, zoals de Nest Learning Thermostat.

Bevindingen Nest Protect

Om daadwerkelijk te kunnen weten hoe de Nest Protect werkt, is hij hier ondertussen iets meer dan twee maanden in gebruik. In die tijd is hij daadwerkelijk afgegaan (keukenprinses) en is hij dan ook volop getest. De pluspunten en minpunten vind je hieronder. Daaruit blijkt meteen welke handige eigenschappen de Protect slimme rookmelder van Nest heeft.

Pluspunten Nest Protect

 • De rookmelder detecteert niet alleen rook, zoals de meeste rookmelders, maar ook koolmonoxide. Aangezien koolmonoxide dodelijk is en tegelijkertijd geurloos en kleurloos, is dit een fijn idee.
 • Het is een mooi, vierkant model, waarbij duidelijk meer op het uiterlijk is gelet dan bij de standaardversies die je kunt kopen. Wel is hij (iets) groter. Of dat een plus- of minpunt is, is persoonlijk.
 • Er zit een handige handleiding bij, die de installatie érg duidelijk uitlegt.
 • Een dag na de installatie krijg je een mail met daarin een samenvatting met tips. Erg handig voor als je iets gemist hebt of alles nog even overzichtelijk bij elkaar wilt hebben.
 • De Nest Protect merkt het als de lichten uitgaan en laat dan middels een kleur weten wat de status in de ruimte is. Licht hij groen op, dan is alles goed.
 • Wanneer je in het donker langs deze slimme rookmelder loopt, licht hij op en verlicht zo subtiel je pad.
 • Zodra het alarm afgaat, meldt de Protect dit zowel via de app als via de slimme rookmelder zelf. De app geeft een alarmsignaal en geeft op het scherm aan wat het probleem is – zo weet je ook wat er gaande is als je zelf niet thuis bent. De rookmelder zelf geeft met een kleur aan wat het probleem is én vertelt je het probleem.
 • Een extra pluspunt bij een melding is dat de Nest Protect vertelt in welke ruimte het probleem zich bevindt. Bij de installatie kun je iedere rookmelder een naam geven, bijvoorbeeld ‘woonkamer’ of ‘keuken’. Handig wanneer je meerdere Nest Protects in huis hebt.
 • Iedere maand wordt er automatisch een test uitgevoerd. Op die manier kan de Nest rookmelder je precies vertellen of alles nog goed is.
 • In de app kun je zien wat de Protect van Nest allemaal gedetecteerd heeft. Wanneer het alarm is afgegaan, maar ook hoe vaak het nachtlampje ‘s nachts is gaan branden. Leuk als je wilt weten hoe beweeglijk je huisdieren ‘s nachts zijn 😉 . Ook het verslag van de maandelijkse test kun je in de Nest app terugvinden.

Minpunten Nest Protect

 • Er zitten schroeven in de verpakking, maar geen pluggen. Dit zou het pakketje wel compleet hebben gemaakt.

Uit deze Nest Protect review blijkt duidelijk dat hij hier dankbaar in gebruik is. Het enige minpunt heeft niets met de werking van deze slimme rookmelder te maken en valt dan ook te verwaarlozen – al blijft het een verbeterpuntje.

De Nest Protect uit deze review is gesponsord door Nest. Nest heeft geen inspraak in de review gehad en deze is dan ook volledig gebaseerd op eigen bevindingen.

Close