Woonkamer inrichten

Zomerinterieur in 3 snelle stappen

Alhoewel we vandaag en afgelopen weekend heerlijk van de zon lijken te mogen genieten, hebben we deze zomer ook meer dan eens dagen vol wolken en regen. Wil je dan alsnog van zomerse sferen genieten, dan haal je de zon toch gewoon in huis? In dit artikel lees je hoe...

Lees meer

Woonkamer inrichten met InteriorGuide.nl

De woonkamer inrichten, is iets waarbij veel mensen vaak vastlopen. Want waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je woonkamer er straks mooi uit komt te zien? Lukraak wat dingen kopen en neerzetten, is geen optie. De kans is dan immers groot dat het niet bij elkaar past en dat het een onrustig geheel wordt. Je kunt daarom het beste je woonkamer inrichten aan de hand van een stappenplan. Stap-voor-stap je woonkamer inrichten, helpt ervoor te zorgen dat je straks een harmonieus ingerichte woonkamer hebt.

Lees meer...
Woonkamer inrichten stap-voor-stap
Je woonkamer inrichten bestaat uit verschillende onderdelen: stijl bepalen, het uitzoeken van meubels, het vastleggen van de basis (muren, vloer, ramen), verlichting en de aankleding met woonaccessoires.

Interieurtip: Houd bij je woonkamer inrichten altijd rekening met de ruimte die je hebt: meet alles goed op en let op met donkere kleuren wanneer je een kleine ruimte hebt.

1. Woonkamer inrichten: stijl bepalen
Voordat je kunt bedenken hoe je je woonkamer inrichten wilt, is het verstandig na te denken over de stijl van je woonkamer. Misschien dat het artikel ‘hoe vind ik mijn woonstijl?‘ je daarbij kan helpen. Ook als je meubels en woonaccessoires in uiteenlopende stijlen mooi vindt, is het verstandig je te bedenken wat je nu eigenlijk het allermooist vindt. Welke stijl vind jij mooi genoeg om ook daadwerkelijk in te leven? Zo kun je een landelijke inrichting erg leuk vinden… bij een ander: dat je iets mooi vindt, betekent nog niet dat het ook voor jou is weggelegd. Het maken van een (digitaal) moodboard is altijd goed: bekijk allerlei woonartikelen op internet en sla plaatjes op van de woonaccessoires en meubels die je mooi vindt. Vervolgens plaats je deze allemaal naast elkaar. Wat past bij elkaar? Waar zie jij jezelf wel in wonen? De bank/tafel/vaas/lamp die je nog zo prachtig vindt, past uiteindelijk misschien helemaal niet in de stijl waarin jij je woonkamer inrichten wilt – die valt op deze manier dus af.

Interieurtip: Denk bij je woonkamer inrichten ook aan opbergen: zorg ervoor dat je voor alles een plekje creëert. Denk hierbij aan de post, woonmagazines, boeken, etc. Een opgeruimde woonkamer zorgt ervoor dat je je er een stuk fijner zult voelen én dat je alles gemakkelijker weet te vinden.

2. Woonkamer inrichten: de meubels
Doordat meubels als je bank, salontafel, dressoir en eettafel zo groot zijn, bepalen ze voor een groot deel de stijl van je woonkamer. Het is dan ook belangrijk je eerst te oriënteren op welke meubels je wilt – mede omdat die normaliter jaren moeten blijven staan. Zou je eerst de vloer uitkiezen en de muren verven of behangen, dan loop je de kans dat de door jou uitgekozen meubels vervolgens niet passen. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak wanneer je houten meubels kiest in combinatie met een laminaatvloer.

Interieurtip: Meet de ruimte van je woonkamer en de meubels goed op alvorens je een definitieve beslissing neemt. Je moet immers wel genoeg ruimte overhouden om te kunnen lopen. Ook zorgt beperkte ruimte ervoor dat je woonkamer rommeliger oogt.

3. Woonkamer inrichten: vloer, muren, ramen
Bij deze stap van je woonkamer inrichten, zijn een aantal dingen erg belangrijk. Bedenk dat een vloer minder gauw aan te passen is dan de muren: op (een van) de muren kun je kiezen voor een trendkleur die je ieder seizoen aanpast, maar probeer de vloer zo naturel mogelijk te houden. Zo voorkom je dat je over een jaar flauw van je vloer bent en je het hele proces van woonkamer inrichten opnieuw mag doen. Hetzelfde geldt voor de keuze voor donker of licht: houd er rekening mee dat een lichte vloer of muur de ruimte optisch groter doet lijken, waar een donkere vloer of muur juist het tegenovergestelde effect geeft. Ook bij het uitzoeken van raamdecoratie moet je rekening houden met de stijl die je wilt creëren en het kleurgebruik in je woonkamer (naast het feit dat je raamdecoratie moet kiezen die bij je past – zie hiervoor deze keuzehulp voor raamdecoratie). En voor alles geldt: stem het geheel af op de meubels die je gekozen hebt. Je zult zien dat het afstemmen van de vloer, muren en raamdecoratie op je meubels een stuk eenvoudiger is dan bijvoorbeeld het afstemmen van nieuwe meubels op een reeds gekozen vloer.

4. Woonkamer inrichten: verlichting
Een erg belangrijk onderdeel van je woonkamer inrichten, is ook de verlichting. Toch is dit een punt dat vaak vergeten wordt, of althans het belang ervan wordt vergeten. De verlichting bepaalt een groot deel van de sfeer in je woonkamer. Een goed verlichtingsplan is daarom erg belangrijk om je woonkamer niet alleen mooi, maar tegelijkertijd ook sfeervol én praktisch te maken. Dit wordt allemaal toegelicht in het artikel over een verlichtingsplan opstellen.

5. Woonkamer inrichten: de woonaccessoires
Je woonkamer inrichten is nu grotendeels gedaan: de laatste stap is het plaatsen van leuke woonaccessoires. Het is erg belangrijk om te weten dat je je woonaccessoires moet afstemmen op de rest van je interieur en niet andersom: dat is ook precies de reden dat dit de laatste stap uit dit stappenplan is en niet de eerste. Woonaccessoires zijn immers makkelijker vervangbaar en zijn daarom degene die zich als het ware moeten ‘aanpassen’ aan de rest van de inrichting van je woonkamer. Maak een combinatie van praktische woonaccessoires als kaarsen, kussens en aromabranders, en sierlijke woonaccessoires als vaasjes en beeldjes. Kies daarbij voor (een combinatie van) kleuren waarbij jij je fijn voelt. Eventueel kunt je deze vierde stap van je woonkamer inrichten ieder seizoen herhalen, wanneer je weer toe bent aan een nieuwe woonkamerinrichting: met woonaccessoires kun je de sfeer compleet veranderen, zonder dat je daarvoor opnieuwe meubels hoeft te kopen of alles in de verf hoeft te zetten.

Woonkamer inrichten van A tot Z
In dit woonblog vind je hulp bij al deze stappen voor je woonkamer inrichten. In veel gevallen zal je alleen op zoek zijn naar nieuwe woonaccessoires of tips om je interieur op slechts enkele onderdelen aan te passen. Je vindt hier dan ook erg veel blogartikelen die over het vinden en veranderen van nieuwe woonaccessoires gaan. Wil je echter een complete woonkamer inrichten, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen, dan kun je hier ook terecht.

Kortom, je woonkamer inrichten, begint met wooninspiratie opdoen. Dat doe je door allerlei foto’s van interieurs te bekijken en (online) woonmagazines door te spitten. Mede om die reden is dit woonblog opgezet: hier vind je genoeg wooninspiratie om je eigen moodboard samen te stellen en straks zelf aan de slag te gaan met jouw woonkamer inrichten (of herinrichten!).

Tip: heb je vragen of wil je meepraten over een van de artikelen? Word dan lid van de community van InteriorGuide.nl op Facebook!

Close