Soorten raamdecoratie

Met raambekleding zorg je voor een bepaalde sfeer in huis. (Rol)gordijnen, (rol)jaloezieën, vitrage, paneelgordijnen en lamellen zorgen ervoor dat je huis modern of juist klassiek lijkt, strak of nonchalant. Daarbij kunnen ze voor meer sfeer zorgen of juist voor het tegengestelde. De keuze voor raamdecoratie is dan ook erg belangrijk voor de sfeer van je ruimte, zoals je woonkamer of slaapkamer. Hier dien je bij stil te staan alvorens je raamdecoratie aanschaft. In dit artikel geven we je daarom interieurtips die helemaal gericht zijn op het decoreren van je ramen, zodat je gericht wooninspiratie kunt opdoen voor je eigen huis.

Soorten raamdecoratie

In een vorig artikel hebben we besproken welke soorten raamdecoratie er bestaan. We hebben het daarbij gehad over onder andere gordijnen, jaloezieën, paneelgordijnen en lamellen en wat de onderlinge verschillen zijn. In dit artikel geven we je interieurtips voor hoe je een goede keuze maakt tussen deze verschillende soorten raambekleding. Voor de volledigheid volgt hier een korte opsomming van de soorten raamdecoratie:

  • Gordijnen
  • Vitrage
  • Paneelgordijnen
  • Rolgordijnen
  • Vouwgordijnen
  • Roljaloezieën
  • Jaloezieën / luxaflex
  • Lamellen

Sfeerbepalend

Als je je een voorstelling maakt van de soorten raamdecoratie, kan je je vast al indenken dat ze een verschillende invloed hebben op de sfeer van je ruimte. Niet voor niets zijn lamellen populair bij doktoren en niet bij vakantiehuisjes in de bergen: bij beide wordt een compleet andere sfeer beoogd. Lamellen zorgen voor een strakkere look dan bijvoorbeeld vouwgordijnen. De laatste zorgt juist voor veel sfeer.

De hoeveelheid sfeer die de diverse soorten raambekleding creëren, hangt ook af van onder andere de kleur, het motief en de stof. Zo lijkt wit minder sfeervol dan taupe, lijkt effen soms strakker dan een motief en lijkt velours sfeervoller dan katoen. Ook de combinatie is belangrijk: alhoewel we zojuist aangaven dat velours sfeervoller is dan katoen, kunnen katoenen gordijnen in bepaalde kleuren ontzettend sfeervol lijken. Natuurlijk is de rest van je interieur ook bepalend voor de hoeveelheid sfeer die je woonkamer dan wel slaapkamer of keuken uitstraalt.

Doel raamdecoratie

Met raamdecoratie heb je ook een bepaald ander doel dan sfeer creëren. Je wilt bijvoorbeeld dat ze verduisterend zijn of juist lichtdoorlatend. Je wens qua lichtdoorlatendheid dien je mee te nemen in je keuze qua raambekleding. Gelukkig zijn zowel (rol)gordijnen als paneelgordijnen als jaloezieën als lamellen in verduisterende en lichtdoorlatende varianten verkrijgbaar. Vaak kun je een bepaald model op uiterlijk uitkiezen en erbij aangeven of de raamdecoratie van jouw keuze al dan niet verduisterend moet zijn.

Kort gezegd, dien je een goede afweging te maken tussen jouw wensen. Moet de raamdecoratie verduisterend zijn of lichtdoorlatend? Wil je een strakke look of juist zo veel mogelijk sfeer? Daarnaast zal je moeten kijken wat in jouw geval praktisch is – gordijnen gaan bijvoorbeeld niet altijd goed samen met huisdieren. Rolgordijnen, jaloezieën en lamellen zijn in dat geval praktischer. Wil je wooninspiratie opdoen op het gebied van raamdecoratie, kijk dan eens op de woonafdeling van Bol.com, waar je ontzettend veel soorten raamdecoratie vindt.

Close