Schone woonkamer in 5 stappen - close-up schoonmaakproducten
Alhoewel tips voor een mooi interieur je veel kunnen helpen bij het ‘thuis voelen’, draagt een schone woonkamer hier net zo goed aan bij. Niemand wordt er immers blij van als alles een troep is, overal stof ligt en het misschien zelfs vies is. Daarnaast is een schoon huis ook gewoon veel beter voor je gezondheid, omdat bacteriën zo geen (of minder) kans maken. Toch zien veel mensen op tegen schoonmaken en dan met name omdat het vaak zo veel lijkt. Met deze vier simpele, dagelijkse stappen is schoonmaken zó gedaan en hoef je alleen nog extra tijd vrij te maken voor ‘het grotere werk’ als stofzuigen en dweilen. En alhoewel deze punten waarschijnlijk heel logisch klinken, geldt juist voor ‘logische’ dingen dat ze soms wel even wat herhaling kunnen gebruiken.

Schone woonkamer stap 1: alles een eigen plekje

De eerste tip voor een schone woonkamer heeft niet veel te maken met de uitvoering van dit stappenplan, maar meer met de ‘voorbereiding’ daarvan: om te voorkomen dat je veel tijd moet besteden aan het opruimen van dingen, is het verstandig om alles een vast plekje te geven. Magazines laat je niet rondslingeren maar leg je na het lezen terug in een magazinerek of -bak, rondslingerende post voorkom je door post gelijk in een daarvoor bestemd bakje te leggen, etc. Slimme opbergers (en het daadwerkelijk gebruiken daarvan!) voorkomen dat je later meer tijd kwijt bent aan opruimen. Ruim daarnaast dingen als een koffiemok of een ontbijtbordje op wanneer je die niet meer gebruikt, zodat je ook daar meteen klaar mee bent.

Schone woonkamer stap 2: luchten

Zet voordat je begint de ramen even open, zodat alles lekker kan luchten. Ook (of met name!) midden in de winter is het goed om wat frisse lucht door de ruimte te laten gaan. Al doe je het maar een kwartiertje, dan heb je in ieder geval alles goed geventileerd.

Schone woonkamer stap 3: afstoffen in een handomdraai

Volg je de eerste stap voor een schone woonkamer netjes op, dan zou je in principe nooit rondslingerende post en tijdschriften of een opeenstapeling van afwas in de woonkamer moeten hebben. Is alles inderdaad netjes, dan wordt stap twee heel gemakkelijk: wanneer alles toch leeg is, kun je vliegensvlug alles afstoffen. Gebruik hiervoor een wegwerpdoekje die bedoeld is voor stof: deze werken heel snel én zijn ontzettend hygiënisch doordat je ze niet keer op keer gebruikt.

Interieurtip: heb je een gladde vloer als laminaat, parket of tegels, stof de vloer dan net zo goed af met een stofdoekje die speciaal voor de vloer bedoeld is. Met een stok heb je dat zo gedaan.

Schone woonkamer in 5 stappen - close-up allesreinigerdoekjes Kruidvat

Schone woonkamer stap 4: reinigen

Is alles afgestoft, dan zorg je voor een nog schonere woonkamer door overal met een allesreinigerdoekje overheen te gaan. Uiteraard kun je ook een gewone (schone!) doek met allesreiniger gebruiken, maar omdat die ontzettend vatbaar zijn voor bacteriën is een wegwerpdoekje stukken hygiënischer.

Interieurtip: kijk goed welke reinigingsdoekjes je waarvoor gebruikt: sommige doekjes zijn bijvoorbeeld alleen voor sanitair geschikt en zullen je meubels beschadigen, waar je andere doekjes probleemloos overal voor kunt gebruiken.

Schone woonkamer in 5 stappen - close-up textielspray Molton Brown London

Schone woonkamer stap 5: frisse geur

Kan het textiel in je – nu al redelijk schone – woonkamer ook wel een opfrisbeurt gebruiken? Met textielspray laat je je kussens, plaids en stoffen bank weer helemaal fris ruiken. Houd er wel rekening mee dat zo’n spray niet reinigt en dus alleen voor het verspreiden van een fijn geurtje is.

Interieurtip: krijg je bezoek en wil je alles snel fris laten ruiken? Ook dan komt textielspray érg goed van pas!

Als alles in huis z’n plekje heeft en je ervoor zorgt dat alles altijd zo opgeruimd mogelijk blijft, zal je zien dat deze ‘schoonmaakronde’ maar een paar minuten per dag in beslag hoeft te nemen. Uiteraard zal een huis met kinderen de nodige extra opruim- en schoonmaak’problemen’ met zich brengen, maar ook dan helpen deze stappen je een heel eind op weg om de boel op een relatief snelle manier toch zo hygiënisch mogelijk te houden. Volg je al deze tips voor een schone woonkamer op, dan blijven uiteindelijk alleen de langere klusjes als stofzuigen en dweilen over.

De artikelen voor de sfeerbeelden zijn gesponsord door Molton Brown London en Kruidvat

Close