Waar de term ‘smart home‘ een jaar of twee geleden nog heel abstract was en er gesproken werd over ‘het huis van de toekomst’, zijn er nu volop mogelijkheden om je huis slim te maken. Met behulp van je smartphone kun je van alles in huis regelen. Zodanig, dat het je leven makkelijker maakt en je huis fijner maakt om in te wonen. Maar is dat dan niet heel moeilijk? Komt daar niet heel veel bij kijken? Het korte antwoord op beide vragen is nee, het lange(re) antwoord vind je in dit artikel.

Smart home hoe krijg je je huis slim sfeerimpressie slimme verlichting Philips Hue

Foto: Philips

Een smart home: wat het is

In een smart home draait het allemaal om de verschillende apparaten in huis, die met elkaar communiceren. Verwarming, verlichting, huishoudelijke apparaten en bijvoorbeeld de tv zijn in een slim huis zodanig gekoppeld, dat ze elkaar informatie kunnen geven. En waar het allemaal om draait: ons het leven makkelijker kunnen maken.

Smart home mogelijkheden

Omdat bovenstaande smart home omschrijving niet meteen alles duidelijk zal maken, hierbij een aantal voorbeelden.

  • Verlichting: via een app op je smartphone controleer je de verlichting in huis. Dim het licht of zet het licht alvast (al dan niet op afstand) aan.
  • Thermostaat: wederom via een app op je smartphone controleer je de temperatuur in huis. Zo kun je van tevoren je verwarming aanzetten, zodat je in een warm huis thuiskomt. Maar dat niet alleen: je thermostaat is zodanig slim dat hij ook weet wanneer niemand thuis is of wanneer je slaapt. En zo bespaart hij energie voor je.
  • Rookmelders: ook rookmelders zijn nu een stuk slimmer dan vroeger. Althans, de zogenaamde slimme rookmelders. Er bestaan zelfs rookmelders die communiceren met bijvoorbeeld je thermostaat, als je verwarming de oorzaak is van de dreiging.
  • Stofzuigers: daarnaast bestaan er ook stofzuigers die je helpen het leven makkelijker te maken. Bediend vanaf je smartphone, doet hij precies wat jij wil.

Naast deze relatief makkelijke smart oplossingen, bestaan er ook uitgebreidere oplossingen. Het idee achter een écht smart home, is dat alle apparatuur met elkaar communiceert en op elkaar inspeelt. Bijvoorbeeld een waterleiding die afgesloten wordt zodra een ander apparaat een waterlek ontdekt.

In een paar stappen een smart home

Alhoewel sommige smart home-oplossingen wat meer werk vereisen, kun je zelf op een makkelijke manier je huis slimmer maken. Neem bijvoorbeeld het Philips Hue-systeem, waarmee je alle verlichting in huis met je smart device kunt regelen. Of de Nest Learning Thermostat, die eenvoudig te monteren is en je helpt energie te besparen. Ook een smart robotstofzuiger is gemakkelijk in gebruik zonder dat je je huis moet verbouwen.

Er zijn simpele en moeilijkere manieren om je huis slim te maken. Sommige apparaten kun je los van elkaar kopen en ook los van elkaar gebruiken. Wil je een compleet smart home, dan zou je goed moeten onderzoeken hoe je alle slimme apparaten in huis op elkaar afstemt.

Om ervoor te dit zorgen dat InteriorGuide.nl kan blijven voortbestaan, is in dit artikel gebruikgemaakt van affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik dan hier.

Close