Voorjaarsslaapkamer met Kleurentrend 2017 Considered Luxury sfeerimpressie bed

Muurkleuren en accessoires: zie artikel voorjaarsslaapkamer.

In een eerder artikel met tips voor een voorjaarsslaapkamer, zag je horizontale strepen op de muur. Voor iedereen die nieuwsgierig is hoe je zulke strepen op de muur kunt schilderen, vind je in dit artikel een stappenplan. Volg je de stappen netjes op, dan heb je straks perfect rechte lijnen op de muur.

Strepen op muur verven stap 1: ontwerpen

Strepen op de muur verven, vereist eerst een ontwerp. Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Vraag jezelf af of de lijnen horizontaal en/of verticaal moeten komen en hoe dik de lijnen moeten zijn. Wil je alle lijnen even dik hebben of moet de ene kleur breder zijn dan de andere kleur (zoals op de foto’s)? En moeten de strepen onderling ook even breed zijn of lopen ze bijvoorbeeld smaller uit richting het plafond? Heb je antwoord op deze vragen, dan ga je meten en rekenen.

 • Meet de muur altijd eerst op. Bij horizontale strepen meet je de muur in de hoogte op, bij verticale strepen in de lengte. Voorbeeld: de muur op de foto’s heeft horizontale strepen en moest dus in de hoogte opgemeten worden. In dit geval is de muur 2,5 meter hoog.
 • Bereken hoe breed de smalste strepen moeten zijn en hoeveel van die strepen er moeten komen. Vermenigvuldig dit aantal strepen met de breedte daarvan. De uitkomst trek je van de hoogte van de muur af. Voorbeeld: de strepen op de muur van de foto’s zijn 6cm breed. Er moesten 7 strepen komen. 7 strepen maal een breedte van 6 cm, is 42 cm. De hoogte van de muur 2,5m – 42 cm = 208 cm.
 • Om ervoor te zorgen dat de muur met dezelfde kleur begint en eindigt, is het aantal bredere strepen één meer dan het aantal smalle strepen. De uitkomst van de vorige stap deel je door het aantal brede strepen, om erachter te komen wat de breedte van die strepen moet zijn. Voorbeeld:
  de muur op de foto’s heeft 7 smalle strepen. Het aantal brede strepen moet in dit geval 8 zijn (1 meer dan het aantal smalle strepen). 208cm (uitkomst vorige stap) gedeeld door 8 strepen = 26cm. Op een muur met een hoogte van 2,5m krijg je dus 8 brede strepen van 26 cm en 7 smalle strepen van 6 cm.

Dit voorbeeld geldt voor strepen die niet dezelfde dikte hebben. Wil je dat alle strepen op de muur dezelfde dikte hebben? Bedenk dan simpelweg hoeveel strepen je op de muur wilt hebben en deel de muurhoogte (of -breedte) door het aantal strepen. Gebruik een oneven aantal strepen om ervoor te zorgen dat de eerste en laatste streep dezelfde kleur hebben. Wil je allerlei strepen in verschillende breedtes hebben? Ook dat is mogelijk, alleen moet je het in dat geval van tevoren goed berekenen. Hoe dat precies werkt, hangt af van je ontwerp.

Interieurtip: De keuze voor horizontale of verticale strepen op de muur is niet alleen een kwestie van wat je het mooist vindt. Houd er rekening mee dat horizontale strepen op de muur een muur langer laten lijken. Verticale strepen op de wand zorgen er daarentegen voor dat de ruimte optisch hoger lijkt, maar ook dat de muur in de lengte juist korter lijkt. Strepen op de muur zijn dé manier om een ruimte optisch groter of kleiner te maken.

Strepen op muur verven stap 2: de basiskleur

Voordat je daadwerkelijk strepen op de muur gaat verven, moet de muur in de basiskleur geverfd worden. Over het algemeen geldt dat je eerst de lichtste kleur op de muur moet aanbrengen. Hiermee zorg je ervoor dat de strepen makkelijker dekken dan wanneer je vervolgens met een lichte kleur over een donkere muur zou moeten verven.

Interieurtip: heeft je muur al een van de twee kleuren die je gebruikt en is dat toevallig juist de donkerste kleur? Dan hoef je uiteraard niet eerst de muur in de lichte kleur te verven. In het geval van het voorbeeld op de foto’s was de muur ook al in de donkerste kleur geschilderd.

Strepen op muur verven stap 3: rechte lijnen schilderen

Is de muur in de basiskleur geverfd, dan kun je de strepen op de muur schilderen. Volg hiervoor de volgende stappen op.
Strepen op muur verven stap-voor-stap DIY potloodlijn met waterpas tekenen

 • Meet vanaf het plafond (bij horizontale strepen) of vanaf de zijkant (bij verticale strepen) op waar de eerste streep moet komen. In het voorbeeld is de eerste streep 26 cm en moest de smalle streep dus op 26cm afstand van het plafond komen. Trek op deze afstand met potlood een streep over de muur. Gebruik hiervoor een waterpas, zodat je zeker weet dat het een rechte lijn op de muur wordt. De volgende streep komt in het voorbeeld 6 cm onder de eerste potloodlijn. De derde potloodlijn komt 26cm daaronder. In dit voorbeeld teken je om en om een lijn op 6cm en 26 cm afstand van elkaar. Als je het goed gedaan hebt, moet je in dit voorbeeld uiteindelijk op 7 lijnen van 6cm uitkomen, met ieder 26cm ertussen.

Interieurtip: schrik niet als je lijnen niet allemaal exact even breed worden. Muren zijn lang niet altijd (of nooit?) recht en dus kunnen de strepen dat ook niet exact worden. Doordat je met een waterpas werkt, zal je steeds een rechte lijn op de muur krijgen en zal het verschil in hoogte bij het eindresultaat nauwelijks opvallen.

Strepen op muur verven stap-voor-stap DIY schilderstape plakken

  • Plak vervolgens schilderstape langs alle potloodlijnen. Plak ze aan de bovenkant en onderkant van de strepen die je op de muur wilt schilderen. Plak de schilderstape niet over de potloodlijn heen, maar iets boven de bovenste lijn en iets onder de onderste lijn van iedere streep (zie foto’s voor verduidelijking). Zo schilder je over de potloodlijnen heen en voorkom je dat deze naderhand nog zichtbaar zijn.
  • Verf nu eerst met de basiskleur over de randen van de schilderstape heen. Dit hoeft alleen aan de zijde waar je straks met de uiteindelijke kleur overheen gaat. Onder de tape zit vaak wat lucht. Door eerst met de basiskleur te verven, voorkom je dat de uiteindelijke kleur onder de tape door gaat lekken. Alleen zo kun je een rechte lijn schilderen en worden je strepen ook daadwerkelijk recht.

Strepen op muur verven stap-voor-stap DIY basiskleur schilderen lekken voorkomen

  • Is de basiskleur volledig droog en overschilderbaar (check hiervoor het etiket van desbetreffende verf)? Dan kun je nu de daadwerkelijke strepen schilderen. Strijk de verf niet te veel uit, anders loop je het risico dat het niet in één keer dekt. Twijfel je of het wel goed zal dekken? Laat de eerste laag dan eerst goed opdrogen en breng vervolgens een tweede laag aan, zoals je dat op een effen muur ook zou doen. Op de muur in het voorbeeld is een extra dikke laag aangebracht, zodat het meteen zou dekken. Let er wel op dat je de laag niet té dik maakt, omdat de verf anders zal gaan druppen.

Strepen op muur verven stap-voor-stap DIY schilderstape verwijderen

 • Heb je een streep geverfd, verwijder dan meteen de tape. Je werkt dan ook streep voor streep: verf één streep, verwijder de tape en begin dan pas aan de volgende streep. De tape verwijder je van het geverfde oppervlak af, om vlekken te voorkomen (zie foto’s).

Interieurtip: Rol de tape op terwijl je het eraf trekt, met de plakrand aan de bovenkant. Zo voorkom je dat je al het verf van de tape op je handen krijgt en daarmee vlekken creëert.

Volg je alle tips&tricks uit dit stappenplan op, dan heb je straks perfect rechte lijnen op de muur. Strepen op de muur verven is niet moeilijk, zolang je maar weet wat je doet. Succes!

Close