interiorguide.nl logo
verfkleur kiezen

Een verfkleur kiezen

Natuurlijk start je verfklus bij het kiezen van de kleur. Je hebt een idee van de kleur, maar welke tint precies? De keuze is eindeloos en dat maakt het nu juist lastig kiezen. Spring in de auto of op de fiets en rij naar de dichtstbijzijnde verfwinkel. Haal hier een aantal kleurstalen naar wens. Het licht in een winkel is anders dan de lichtinval in jullie woning, hou dit altijd in gedachte. Je kunt beter te veel dan te weinig kleurstalen mee naar huis nemen.

Een kleur kan er compleet anders uitzien bij bepaald licht. Maak thuis een selectie van je favoriete kleuren bij daglicht en s ‘avonds met sfeerverlichting. Uiteindelijk wordt de selectie steeds kleiner en breng je het terug tot maximaal vier kleurstalen. Hang deze op de muur en laat een aantal dagen voorbij gaan. Hierna is er geen twijfel over mogelijk welke kleur het gaat worden!

De schilderklus

Dan start het echte werk pas natuurlijk. Plak alle randen netjes af; zo is de kans groot dat de lijnen mooi strak worden. Heeft de wand een structuur? Trek dan met acrylaatkit een lijn langs de tape. De kit is overschilderbaar en vult de kleine kiertjes op. Let op, dit geldt alleen als je een wand met een aangrenzende witte muur gaat schilderen. Dit is omdat de kit wit is: de kit vult automatisch ook deels de kiertjes van de aangrenzende structuurwand, wat op een gekleurde wand zichtbaar zou blijven. Het zou zonde zijn als je witte vlekken op de gekleurde wand hebt.

Ga je een gekleurde wand schilderen? Pak dan het restje verf of een testpotje van de huidige kleur en schilder met een klein kwastje over de rand van de tape heen. Hierdoor laat je de kiertjes als het ware vollopen met de huidige kleur en voorkom je dat de nieuwe kleur onder de tape doorloopt. Laat het eventjes drogen en schilder het dan over met de gewenste nieuwe kleur.

Verftip: Haal als je klaar bent met schilderen de tape meteen van de wand af, als de verf nog nat is. Het is natuurlijk zonde om je verse schilderwerk met het verwijderen van de tape van de wand af te trekken.

Maak je verfroller pluisvrij

Kies naar aanleiding van de verfsoort de juiste roller om te verven. Je haalt er gemakkelijk losse pluisjes vanaf door middel van een pluizenroller. Dit werkt hetzelfde als een verfkwast over een stukje schuurpapier halen; je haalt hierdoor de losse haartjes eraf en dat scheelt weer een extra klusje.

Geld besparen door materialen te hergebruiken

 • Wellicht staat je schuur ook vol met oude, onbruikbare schilderbakken of gooi je ze meteen weg. Zonde van het geld natuurlijk! Doe een nauw sluitende plastic zak om de verfbak. Zo is de bak herbruikbaar en de verf die je overhebt kan zo terug de verfpot in.
 • Maak je geen gebruik van een roller, maar alleen van een kwast? Bind een elastiekje verticaal om de verfpot en strijk je kwast hieraan af. Zo is de verfbak helemaal overbodig!
 • Ga je de volgende dag verder met schilderen? Rol de verfroller of kwast in huishoudfolie en leg hem in de koelkast. Dit voorkomt uitdroging.
 • Kan het materiaal opgeruimd worden? Laat de roller en kwast even weken in azijn, spoel ze vervolgens af onder de kraan en ze zijn weer zo goed als nieuw.

Je kunt op een gemakkelijke manier de verfklus tot een succes maken. Erg belangrijk is dat je er de tijd voor neemt en zo netjes mogelijk werkt. Zo heb je weer een tijd plezier van je prachtig geschilderde muur. Veel succes met schilderen!

Hoe kies je de juiste verfkleur?

Het kiezen van de juiste verfkleur voor een ruimte is een combinatie van persoonlijke voorkeur, de functie van de ruimte, lichtinval en de algehele sfeer die je wilt creëren. Volg deze stappen voor een weloverwogen keuze:

 1. Begin met inspiratie: Verzamel afbeeldingen van interieurs die je aanspreken, dit kan via tijdschriften, Pinterest of designwebsites.
 2. Overweeg de functie van de ruimte: Slaapkamers vragen vaak om rustgevende kleuren, terwijl een werkkamer baat kan hebben bij stimulerende tinten.
 3. Bekijk de lichtinval: Ruimtes met veel natuurlijk licht kunnen intensere kleuren aan, terwijl donkere ruimtes vaak beter werken met lichtere tinten.
 4. Teststalen: Voordat je een definitieve keuze maakt, schilder je een klein stukje van de muur of een kartonnen bord om te zien hoe de kleur eruitziet bij verschillende lichtomstandigheden.
 5. Hou rekening met het kleurenpalet van je meubels en decoratie: Zorg voor een harmonieuze balans.

Kan je een kleur kiezen?

Ja, je kunt absoluut een kleur kiezen, maar het is belangrijk om te begrijpen dat kleur subjectief is en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Jouw keuze moet een reflectie zijn van jouw persoonlijke smaak, de stijl van je interieur en het gevoel dat je wilt creëren.

Welke lichte kleur op de muur?

Lichte kleuren hebben het voordeel dat ze ruimtes groter en luchtiger laten aanvoelen. Populaire lichte kleuren zijn:

 1. Gebroken wit: Een tijdloze keuze die goed samengaat met bijna elk interieur.
 2. Zachte grijstinten: Brengt een moderne, maar neutrale sfeer.
 3. Lichte pastelkleuren: Denk aan zachtblauw, mintgroen of lavendel voor een subtiele hint van kleur.
 4. Beige en taupe: Voor een warme, natuurlijke uitstraling.

Welke kleur op de muur 2023?

Trends in interieurkleuren veranderen jaarlijks. Hoewel mijn laatste update in september 2021 was, zijn hier enkele algemene tips voor het volgen van kleurtrends:

 1. Bekijk trendvoorspellingen: Veel verfmerken en designinstituten geven jaarlijkse kleurvoorspellingen uit.
 2. Let op duurzaamheid: Kleuren die zijn geïnspireerd op de natuur en duurzaamheid winnen aan populariteit.
 3. Contrasten: Combinaties van zachte tinten met enkele opvallende accentkleuren zijn vaak in trek.
 4. Lokale interieurwinkels en -beurzen bezoeken: Deze geven vaak een goed beeld van opkomende trends.

Voor de specifieke kleurtrends van 2023 zou ik adviseren om recente publicaties, websites of trendrapporten te raadplegen.