Een verfkleur kiezen, is meestal een tijdrovende klus. Het kleurenspectrum is ontzettend groot en behalve dat er zo veel verschillende kleuren zijn, lijken sommige tinten ook nog eens op elkaar. Welke verfkleur kies je dan? Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten alvorens je je keuze maakt – dingen die de kans behoorlijk verkleinen dat je achteraf gezien spijt krijgt.

Verfkleur kiezen voor accentmuur, kozijnen of..?

Een juiste verfkleur kiezen, hangt grotendeels af van waarvoor de verf bedoeld is. Wil je een bepaalde muur accentueren door hier kleur op aan te brengen, ben je juist op zoek naar een natureltint om al je muren in te hullen of wil je een verfkleur kiezen voor je kozijnen en/of deuren? Dit bepaalt al voor een groot deel welke (kleur)richting je op moet kijken, dus het is belangrijk dat je dit doel altijd goed voor ogen houdt – voor een felle accentkleur op je muur hoef je de reeks natureltinten immers niet meer door te spitten.

Verfkleur kiezen - kleurenkaart

De gratis aan te vragen kleurenkaart van Farrow & Ball (of bekijk via de store locator waar je er eentje kunt ophalen), met op de achtergrond de kleurenwaaier van de 9 nieuwe kleuren van Farrow & Ball

Verfkleur kiezen aan de hand van een kleurenkaart

Kleurenkaarten zijn ontzettend handig voor het kiezen van een verfkleur. Niet alleen omdat een kleurenkaart je een overzicht biedt van de mogelijkheden, maar ook omdat je de kaart in je interieur kunt neerleggen en zo wat beter kunt zien wat de kleur in jouw interieur doet – dit zal namelijk heel anders zijn dan onder de felle lampen van de bouwmarkt of op je beeldscherm die bij iedereen anders is ingesteld en dus een kleur anders weergeeft.

Verf kiezen naar smaak of naar trend, seizoen of stemming

Bij het kiezen van een verfkleur is het ook belangrijk dat je in je achterhoofd houdt waarom je een bepaalde kleur kiest. Misschien ga je graag mee met de trends, wil je ieder seizoen een kleur die gevoelsmatig bij dat seizoen past of laat je je stemming meewegen? Uiteraard ben je vrij om op een van deze drie manieren een verfkleur te kiezen, zolang je je maar goed beseft dát je deze achterliggende reden hebt. Zo voorkom je dat je de kleur na een maand of twee zat bent, terwijl je bedoeling was om voor de komende 5 jaar een kleur op de muur te hebben. Hoe dan ook is het belangrijk dat je een kleur kiest waar jij je fijn bij voelt: een kleur die je bij een ander prachtig vindt, kan je in jouw huis irriteren. Denk dus goed na of een bepaalde kleur wel bij je past – jij moet er immers in wonen. Helemaal wanneer je veel tijd thuis doorbrengt, is het belangrijk dat je je fijn voelt bij de kleur van je keuze.

Kleur vs licht

Als je de eerste drie punten in je afweging hebt meegenomen, ben je er nog niet. Een héél belangrijk punt bij het kiezen van een verfkleur, is namelijk waar je de verf gaat gebruiken en om precies te zijn vanuit welke richting het licht je huis in komt. Zo is licht dat vanuit het zuiden je huis in komt warmer dan licht dat vanuit het noorden je huis in schijnt. Dit betekent dat een kleur warmer lijkt wanneer je hem in een ruimte gebruikt met het raam op het zuiden, dan wanneer je dezelfde verfkleur gebruikt in een kamer met een raam op het noorden. Misschien heb je het zelf al wel eens gemerkt: dezelfde verf in de woonkamer kan compleet anders lijken in de half of keuken, wanneer deze zich aan de andere kant van het huis bevinden. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je een verfkleur test alvorens je een keuze maakt.

Verfkleur kiezen - kleurenstaal op A4 maken stap-voor-stap

Gebruikte kleur: Worsted van Farrow & Ball (Estate Emulsion)

Verfkleur kiezen? Testen!

Omdat de juiste keuze van een verfkleur grotendeels wordt beïnvloed door lichtinval, is het verstandig om een kleur te testen alvorens je een definitieve keuze maakt. De meeste merken hebben een kleurenkaart met kleine vlakjes, die te klein zijn om een kleur goed te kunnen beoordelen – die kaarten gebruik je dan ook alleen voor een voorselectie. Gelukkig kun je in de meeste gevallen een tester kopen: een klein potje verf (meestal 100 ml) die je in huis kunt uitproberen. Gebruik dit potje slim: verf een stuk karton of papier op A4 formaat en laat deze drogen. Hang deze vervolgens op de muur die je wilt verven. Wil je meerdere muren verven, maak dan meerdere van dit soort kleurenstalen en hang ze op verschillende plekken op. Laat ze een dagje hangen en bekijk op verschillende tijdstippen hoe de kleur uitkomt – een kamer op het oosten heeft in de ochtend bijvoorbeeld ander licht (ochtendzon) dan in de middag (geen direct zonlicht) en met kunstlicht is de kleur nog weer anders. Zo kun je goed beoordelen of de door jou gekozen kleur je in jouw huis nog steeds aanspreekt.

Invloed van kleur op de ruimte

Tot slot is het bij het kiezen van een verfkleur belangrijk dat je weet wat kleuren met een ruimte doen. Zo kunnen lichte kleuren de ruimte optisch groter doen lijken, terwijl donkere kleuren de ruimte optisch kleiner doen lijken. Hierover kun je meer lezen in het artikel over de optische werking van kleur op ruimtes.

Houd je dit verf- en kleuradvies in je achterhoofd, dan wordt een verfkleur kiezen hopelijk een stukje gemakkelijker voor je. Succes!

Close