interiorguide.nl logo
Search
verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren: kleine ruimte, groots resultaat

Inhoudsopgave

Verticaal tuinieren is iets dat steeds populairder wordt. Veel mensen hebben alleen een balkon of een zodanig kleine tuin, dat je niet veel oppervlakte hebt om mee te werken. Wat doe je dan? Juist, in de hoogte werken! In dit artikel kun je daarom tuininspiratie op doen voor tuinieren in de hoogte.

Verticaal tuinieren: verschil met ‘normaal’ tuinieren

Waar het bij verticaal tuinieren op neer komt, zit eigenlijk al in de naam. Normaal gesproken werk je in de tuin voornamelijk horizontaal, oftewel op de grond. En alhoewel je misschien met hoogteverschil werkt, wordt alles wel in de grond geplant of in potten die op de grond staan. Omdat je op een balkon of klein terras minder ruimte hebt om mee te werken, heb je maar weinig ‘horizontale ruimte’. En dus werk je verticaal; in de hoogte.

Pot: Corsica Hanging Basket in wit, van Elho

3 manieren voor verticaal tuinieren

De drie meest voorkomende manieren om verticaal te tuinieren, zijn meteen de meest eenvoudige.

  • Balkonbakken zijn de meest voor de hand liggende. Daarbij hoef je niet per se aan simpele plastic bakken te denken. Ze zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en kleuren. Iedereen die een reling heeft, kan ze gebruiken. Je hoeft niet te boren en hebt geen andere hulpmiddelen nodig.
  • Hangpotten kun je aan het plafond van je balkon hangen. Heb je geen plafond boven je, dan kun je ze ook aan de waslijn hangen (mits deze stevig hangt). Nog een optie is om een hanger aan je kozijnen te bevestigen, waaraan de hangpot opgehangen kan worden.
  • Wandbakken kun je aan de muur hangen. Het ‘probleem’ kan hierbij wel zijn dat er geboord moet worden. Doe je dat liever niet, dan kun je het beter bij de andere opties houden.

Interieurtip: wil je wel graag plantenbakken aan de wand, maar wil je niet boren? Plaats een trellisscherm of sterk bamboescherm tegen de muur en zorg dat deze stevig staat (bijvoorbeeld met een zware plantenbak ervoor). De plantenbakken kun je dan aan het trellisscherm hangen, zodat je alsnog planten ‘aan je muur’ kunt hebben.

Doordat je in de hoogte werkt, heb je niet veel ruimte op de vloer nodig. Zo kun je op een klein terras of balkon alsnog volop genieten van allerlei groen. En dat is het mooie van verticaal tuinieren!