Vloerverwarming - vloerverwamingskabels MagnumIn de badkamer wordt steeds vaker voor vloerverwarming gekozen. Je hebt nooit meer last van koude voeten, de vloer wordt snel droog en in een kleine badkamer kun je ruimte besparen door vloerverwarming als vervanger van een radiator te gebruiken. Maar welke soorten vloerverwarming zijn er eigenlijk? En zijn vloerverwarmingsbuizen of vloerverwarmingsmatten inderdaad voldoende als vervanger van een radiator? Dit artikel geeft je antwoord op al je vragen.

Soorten vloerverwarming

Er zijn twee soorten vloerverwarming: met verwarmingsbuizen (water) en elektrische vloerverwarming.

  • Verwarmingsbuizen: om te beginnen is deze vorm van vloerverwarming geen doe-het-zelfklus, tenzij je precies weet wat je doet. De verwarmingsbuizen moeten namelijk in de dekvloer gelegd worden. Hiervoor moeten zeulen in de vloer gefreesd worden, waar de buizen in worden gelegd. Vervolgens moet de vloer, het liefst met mortel, weer dichtgemaakt worden. Bij het buizensysteem geldt dat de vloer verwarmd wordt doordat het water dat in de buizen zit, verwarmd wordt. Voor dit systeem geldt dat de vloerverwarming op de CV-installatie moet worden aangesloten;
  • Elektrische verwarming: bij elektrische vloerverwarming gaat het allemaal een stuk eenvoudiger – en goedkoper. Elektrische vloerverwarming bestaat uit vloerverwarmingsmatten of vloerverwarmingskabels, die veel dunner zijn dan vloerverwarmingsbuizen en daardoor gemakkelijker te installeren zijn. Dit is daarom wél een klus die je zelf kunt uitvoeren. In veel gevallen geldt hierbij wel dat er aanvullend een badkamerradiator nodig is, doordat het vermogen vaak te laag is om de gehele badkamer te verwarmen.

Vormen van vloerverwarming

Vloerverwarming kan opgesplitst worden in twee vormen: hoofdverwarming en bijverwarming.

  • Hoofdverwarming: bij vloerverwarming als hoofdverwarming geldt dat de vloer genoeg warmte afgeeft om de gehele badkamer te verwarmen. Het vermogen van de verwarming moet hiervoor hoog genoeg zijn;
  • Bijverwarming: bij vloerverwarming als bijverwarming geldt dat de vloer niet genoeg warmte afgeeft om de gehele badkamer te verwarmen, maar dat de vloer alleen bedoeld is om de vloer te verwarmen en aldus de voeten warm te houden. In veel gevallen wordt hiernaast voor een (handdoek)radiator gekozen.

Voordelen van vloerverwarming

Welke vorm en welke soort vloerverwarming je ook kiest, buizen, matten of kabels, deze manier van de badkamer verwarmen heeft verschillende voordelen:

  • In een kleine badkamer kan vloerverwarming prima als vervanger van een radiator dienen, mits je voor een verwarmingselement kiest met voldoende vermogen;
  • De vloer houdt de warmte lang vast, met als bijkomstigheid dat de vloer snel droogt;
  • Een extra voordeel van het snelle drogen, is dat huisstofmijt voorkomen wordt;
  • Doordat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt, scheelt dit stookkosten.

Daarnaast geldt natuurlijk het alom bekende voordeel: geen last meer van koude voeten. Bedenk welke soort en vorm vloerverwarming je wilt en bekijk hier de verschillende soorten, om zo je keuze te kunnen maken.

Meer tips voor je badkamer lees je in de categorie badkamer inrichten, met naast tips over vloerverwarming nog vele andere badkamerideeën.

Close