Wandbekleding als eyecatcher in de woonkamer sfeerimpressieWandbekleding als eyecatcher is wat betreft de woonkamer in interieurland een ondergeschoven kindje. Gelukkig zie je steeds vaker dat wandbekleding in de woontrends wordt opgepikt – nu nog in onze huizen. Wit stucwerk en hier en daar een schilderijtje is een terugkerend fenomeen in onze aankleding. Begrijpelijk ook, want als de wanden net gestukt zijn, vindt men het al snel jammer om er iets voor te plaatsen. Toch is dit niet helemaal waar: een goed uitgekozen wandbekleding kan de rest van de muren meer tot hun recht laten komen. En de akoestiek in de ruimte wordt er enorm mee verbeterd.

Wandbekleding als eyecatcher in de woonkamer sfeerimpressie fotobehang

Soorten eyecatcher wandbekleding

Met eyecatcher wandbekleding kun je denken aan :

  • Een structuurwand; met hout of bakstenen uitstraling;
  • Behang;
  • Een geverfd kleurvlak;
  • Textiel; zoals gespannen textielvlakken en wandkleden.

Ik zal hieronder ideeën en tips geven om deze verschillende bekledingen in jouw interieur toe te passen.

Structuurwand

Een structuurwand is een wand die een driedimensionale werking heeft. Het zijn dunne voorzetwandjes met een houten of stenen uitstraling, meestal opgebouwd uit blokken. Qua kleur kun je ervoor kiezen om deze wand in dezelfde tint als de rest van de wanden te schilderen, of om juist het natuurlijke materiaal te laten zien. In dezelfde geschilderde tint zal de structuur een speelse uitwerking op je interieur hebben. Als je het materiaal zichtbaar laat, zal dit nog meer nadruk leggen op de wandbekleding. Je kunt het materiaal horizontaal of verticaal toepassen. Een lange baan, van bijvoorbeeld 50 cm hoog, over de lengte van een wand, zorgt voor een lange kamer. Een baan van vloer tot plafond zorgt voor hoogtewerking. Deze regel geldt trouwens ook voor de andere wandbekledingen.

wandbekleding woonkamerBehang

Met behang heb je de mogelijkheid een patroon in het interieur toe te passen, maar ook fotobehang kan een hele mooie eyecatcher zijn. Het kan dienen als een element dat de rest van het interieur qua kleur samenknoopt. Wanneer je een behang kiest met een glimmend deel of met een patroon in één kleurnuance, zal dit het interieur meer diepte geven en wat speelser maken. Het behang hoeft niet altijd over de gehele wand toegepast te worden: een vlak behang naast de eetkamertafel zal de ruimte optisch in tweeën delen en deze van de woonkamer scheiden. Laat het behang dan niet helemaal tot het plafond of de hoeken doorlopen, om het zo als een vlak te laten overkomen.

Kleurvlak

Een kleur in je interieur geeft altijd warmte en sfeer. Je kunt het kleurvlak – net zoals het behang – als vlak in een woongedeelte plaatsen. Een kleur op de muur hoeft ook niet per se van wand tot wand te lopen. Ook een schouw of een nisje in je woning kan voor een leuk, opvallend kleurtje dienen. Natuurlijk is een hele muur schilderen niet verkeerd, maar veel mensen vinden het grote oppervlak vaak intimiderend.

Interieurtip: Wil je echt van je wanden afblijven? Dan bestaat er ook een mogelijkheid om een paneel in een kleur te schilderen en deze tegen de wand aan te zetten.

Textiel als bekleding

Steeds vaker zie ik in de interieurboekjes tapijten of textiel gespannen in een kader als wandbekleding fungeren. Textiel of een wandkleed geeft een zachte uitstraling aan het interieur en kan – net als behang – door meerdere kleuren het interieur samenknopen en speels maken. Ook werkt dit heel goed voor de akoestiek in de ruimte. De plaatsing is te vergelijken met de plaatsing van een schilderij: in het midden van de wand.

Functionele vs esthetische wandbekleding

Voordat je een keuze maakt, is het bepalen van de plaatsing en proportie van de wandbekleding erg belangrijk. Weeg het functionele en het esthetische met elkaar af. Functioneel kijk je waar en hoe groot de wandbekleding toegepast kan worden. De bekleding mag niet achter een kast terechtkomen of aan een wand worden geplaatst die moeilijk te zien is (weet je niet goed hoe je een ruimte het beste kunt indelen? Ga dan naar mijn artikel met tips voor een ideale ruimte-indeling). Heeft de eyecatcher wand een felle kleur, een print of heel veel structuur en ben jij een type dat moeilijk tot rust kan komen en kan afschakelen? Dan is het handig om je zicht vanaf bijvoorbeeld je bank zo rustig mogelijk te houden. Een oranje kleurvlak of gestapelde houten blokjes zullen je dan te veel prikkels geven tijdens je ‘ontspannen’ moment op de bank. Kies er dan voor om de wandbekleding achter je bank en uit het zicht te plaatsen. Esthetisch gezien moet de wandbekleding meerwaarde hebben met betrekking tot de sfeer in de ruimte en het tot één geheel maken met je interieur. Kijk dus ook naar de kleur en de vorm: komt dit nog ergens anders in de meubels of in de ruimte voor?

Je kunt dus concluderen dat wandbekleding heel divers en sfeerbepalend is in een interieur. Wandbekleding gaat veel verder dan een schilderij aan de wand. Je kunt spelen met verschillende materialen, kleuren en patronen om jouw interieur bijzonder te maken. Ik hoop dat dit artikel bijdraagt aan een gezellige winter met sfeervolle wandbekledingen in onze huizen! Doe je mee?

wandbekleding slaapkamer

Close