Sfeerimpressie roze woonkamer wat deze 10 kleuren met je doen

Kleuren, je vindt ze mooi of niet. Kleuren doen meer met onze hersenen, dan dat we er bewust van zijn. In 1810 werd bijvoorbeeld al ontdekt dat kleuren heel belangrijk zijn voor onze stemming. Ook kan cultuur van invloed zijn. Als je van plan bent om een ruimte of object te gaan verven, kan het handig zijn om de basis te weten van wat kleuren met je kunnen doen. Zo kun je zelf bepalen of dat ook het effect is dat jij wilt bereiken. In dit artikel vind je een beschrijving van de tien meest voorkomende kleuren.

1. Zwart

Deze is ‘kleur’ is donker, waardoor hij erg zwaar kan overkomen als je een muur in deze kleur verft. Zwart is wel een hele mooie kleur om een andere kleur sterker te laten overkomen.

2. Grijs

Deze kleur is erg neutraal en voorzichtig. Het is bij grijs juist mooi om een accentkleur te gebruiken. Dit kan door middel van accessoires; zo wordt de kleur een stuk krachtiger. Als je bijvoorbeeld een grijze bank hebt, leg er maar dan eens een grijs kussen op en aan de andere kant een roze kussen. Dan zal je gelijk zien wat kleur met grijs doet.

3. Wit

Wit is een hele frisse kleur, maar als je in een ruimte alleen witte harde materialen gebruikt, kan het wat klinisch overkomen – alsof je in een medische wachtruimte zit. Wanneer je toch graag veel wit wilt, gebruikt dan verschillende texturen. Op die manier voorkom je dat het een klinisch geheel wordt. Je kunt wit met vrijwel iedere kleur combineren.
Sfeerimpressie slaapkamer wat deze 10 kleuren met je doen

4. Roze

Roze is een hele zachte, lieve kleur. Er is een tijd geweest dat we bij roze alleen maar aan een babymeisje dachten. Tegenwoordig wordt roze niet meer alleen daarmee geassocieerd. Roze is een pasteltint. Pastelkleuren kun je goed onderling combineren, maar ook met wit, zwart of grijs. Als je roze met zwart combineert, zal het een ander effect hebben dan als je het met wit of grijs combineert. Zwart geeft de kleur een hardere uitstraling.

5. Violet

Violet is een inspirerende kleur. De kleur kan je ook doen denken aan mystiek, magie en kunst. Als je een muur in deze kleur wilt verven terwijl je rust en reinheid wilt uitstralen, kun je beter een andere kleur kiezen.

6. Blauw

Blauw is een koele kleur. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende tinten blauw, maar we hebben niet voor niets de naam ‘ijsblauw’. Ondanks dat het een koele kleur is, straalt deze veel harmonie uit.

7. Groen

Groen is een rustgevende kleur, die je hersenen tot rust laat komen. Toch zou ik zelf niet gauw kiezen voor signaalgroen op de slaapkamer, omdat het wel een harde kleur is. Daarentegen past een kleur als mintgroen juist wel weer heel goed op de slaapkamer.

8. Geel

Geel is een warme kleur, die een en al vrolijkheid, zomer, lente en vreugde uitstraalt. Veel mensen ervaren deze kleur als behaaglijk. Wanneer je in een ruimte niet heel veel licht hebt en je kiest voor geel, kan een kleine, donkere kamer toch heel veel vrolijkheid uitstralen.

9. Oranje

Oranje is ook een warme kleur, die optimisme en levenskracht uitstraalt en daarnaast voor onder andere zelfvertrouwen staat. Deze kleur is goed te gebruiken in een werkruimte.

10. Rood

Deze kleur vraagt aandacht. Rood geeft energie. Verf je een muur rood en je komt die ruimte binnen, dan zal je oog onmiddellijk naar de rode wand worden getrokken. Het is dan ook de vraag of het wijs is om deze kleur op de slaapkamer te gebruiken. Hoe donkerder het rood wordt, hoe milder de kleur wordt. Mocht je echt graag rood willen in een ruimte waar je wilt slapen, mediteren of relaxen, kies dan voor een donkerdere roodtint.

Conclusie, je kan een ruimte door middel van kleur verschillende uitstralingen geven. Maar ook kun je er een heel andere gevoel van krijgen. Juist heel rustig of dat je het gevoel krijgt: ‘zo nu lekker aan de slag’. Mocht je een ruimte willen gaan verven, lees dit artikel dan nog eens goed door, zodat je echt bereikt wat je wilt!

Close