Eclectische woonstijl | Woonstijlen gids

De eclectische woonstijl wordt gekenmerkt door de combinatie van verschillende interieurstijlen. Nu is het allesbehalve de bedoeling dat je maar van alles door elkaar gooit. Maar wat is de eclectische stijl dan wel en hoe krijg je jouw interieur eclectisch?

Kenmerken eclectische woonstijl

Op InteriorGuide.nl wordt vaak als tip meegegeven dat je je niet per se aan één stijl hoeft te houden. Je moet ervoor zorgen dat je je thuis voelt in je interieur en dat betekent soms dat je het beste uit iedere stijl moet combineren. Dat is dan ook precies wat de eclectische woonstijl inhoudt: het beste (in jouw ogen) van alle stijlen combineren. Dat kan een combinatie van stijlen zijn, zoals de Scandinavische stijl en de Industriële stijl, maar ook van oud en nieuw. Dit is dan ook dé stijl om modern en vintage te combineren en zelfs een beetje van de klassieke stijl terug te halen. Hiermee geef je jouw interieur persoonlijkheid – alles is immers naar jouw smaak bij elkaar gezet. Des te meer omdat je voor deze woonstijl nieuwe items kunt shoppen, maar (voor een deel) ook simpelweg langs de kringloop kunt gaan.

Tips voor een eclectische woonstijl

Dat de eclectische woonstijl een combinatie van woonstijlen is, betekent niet dat je werkelijk alles maar bij elkaar moet of kunt zetten. Het is goed om bij iedere accessoire of ieder meubelstuk na te denken hoe die in het geheel passen. Voorkom bijvoorbeeld dat je te veel verschillende materialen hebt. Zorg er ook voor dat je niet een ruimte vol blikvangers hebt. Anders trekt je gehele interieur in één keer de aandacht in plaats van dat het samen een geheel vormt. Probeer een eenheid te vormen qua kleur en materiaalsoort. Dit betekent niet dat je niet mag variëren – variatie zorgt juist voor leven in je interieur. Het betekent wel dat je niet oneindig door kunt gaan met materialen en ergens een grens moet trekken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat accessoires qua kleur overeenstemmen en/of dat de materialen in grote lijnen overeenkomen. Zo houd je balans in je interieur en voorkom je dat het onrustig wordt.

Close