Industriële woonstijl | Woonstijlen gids

Van alle interieurstijlen is de industriële woonstijl de stoerste woonstijl, met een oorsprong in de uitstraling van oude fabriekshallen. In een industrieel interieur wordt vaak gebruikgemaakt van donkere kleuren en een combinatie van harde en zachte materialen. Maar wat zorgt er dan voor dat een interieur industrieel is en hoe zorg je ervoor dat je je eigen interieur in die stoere stijl krijgt, zonder dat het op een kille fabriekshal lijkt?

Kenmerken industriële woonstijl

Allereerst valt het gebruik van ruwe materialen op in de industriële woonstijl. Metaal, beton, bakstenen – allemaal materialen die zich thuisvoelen in deze stijl. Ook verweerd hout, zoals een houten vloer, komt volop voor in de industriële stijl. Industrielampen zijn erg populair als verlichting in deze woonstijl, alsmede spots om een bepaald deel van het interieur te verlichten (zoals die gave bakstenen muur!). Voor een echte industriële look houd je het qua kleurenpalet bij de natuurlijke uitstraling van de gebruikte materialen. Meestal zie je dat dit een groot scala aan grijstinten is, eventueel afgewisseld met wittinten. Kleur kan uiteraard naar wens toegepast worden, alleen verzacht je daarmee het stoere effect van deze interieurstijl.

Tips voor een industriële woonstijl

Wil je een echte industriële stijl neerzetten, dan moet je het bij ruwe elementen als metaal, beton, verweerd hout en bakstenen houden. Bewerkte materialen met een zachte uitstraling horen hier dan simpelweg niet in terug te komen. Ook kleur hoort er dan niet in thuis: voor accessoires kies je kleuren zoals die in metaal en beton te zien zijn. Maak een bewuste keuze qua verlichting zodat je industriële verlichting meteen een blikvanger vormt. Daarnaast zorgt verlichting ervoor dat je industriële interieur meer warmte uitstraalt. Met juist materiaalgebruik zorg je ervoor dat je interieur nog meer warmte krijgt. Gebruik warme stofjes op je bank en op bed om te voorkomen dat de industriële stijl je huis te kil maakt. Ook een warm vloerkleed helpt je hierbij en zorgt voor de perfecte omslag tussen een fabriekshal en jouw thuis.

Close