Minimalistische woonstijl | Woonstijlen gids

De minimalistische woonstijl en de Scandinavische woonstijl worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn deze woonstijlen niet hetzelfde. Bij de minimalistische woonstijl draait alles om less is more: met zo weinig mogelijk accessoires een thuis neerzetten. Maar wat houdt dat precies in en hoe zorg je ervoor dat je huis minimalistisch is ingericht?

Kenmerken minimalistische woonstijl

Bij de minimalistische woonstijl draait het allemaal om wat in huis echt nodig is. ‘Tierelantijntjes’ in de vorm van welke woonaccessoire dan ook, komen in een minimalistisch interieur niet voor. Alles moet praktisch zijn, anders zie je het hierin niet terug. Een leuk groepje woonaccessoires op de eettafel, hoort in deze woonstijl dus absoluut niet thuis. In minimalistische interieurs zal je ook geen – of erg weinig – kleur terugzien. De achterliggende gedachte hierbij is dat kleur en accessoires afleiden van de eenvoud van deze woonstijl. Een minimalistisch interieur is daarom erg leeg en daardoor strakker dan de meeste andere stijlen. Wie wel eens Japanse interieurs heeft gezien of films die zich afspelen in Japan, krijgt misschien het idee van Japanse interieurs. Dit is dan ook precies waar deze interieurstijl zijn oorsprong in vindt: ook daar staat eenvoud voorop.

Tips voor de minimalistische woonstijl

De minimalistische woonstijl kan voor sommigen overkomen als een koude en harde interieurstijl. Toch is dit niet zo bedoeld: het is bedoeld om het interieur simpel en ‘back to basics’ te houden. Dit doe je door het qua kleurgebruik te houden bij zwart, wit en natuurlijke tinten. Zorg ervoor dat je alleen gebruikmaakt van de noodzakelijke elementen in huis, zonder poespas. Maak bij desbetreffende elementen bewuste keuzes qua materiaalsoort en vormen, zodat je voorkomt dat de ruimte inderdaad koud en hard oogt. Vooral houten elementen zullen je hierbij helpen: met een zwart-wit interieur is dit al gauw moeilijker, aangezien die normaal gesproken juist warmer wordt gemaakt met accessoires.

Close