Scandinavische woonstijl | Woonstijlen gids

De Scandinavische woonstijl is op dit moment een van de populairste, zo niet dé populairste, woonstijlen in interieurland. Instagram staat er vol mee en ook in de Binnenkijkers wordt vaak ‘Scandinavisch’ als antwoord gegeven op de vraag welke woonstijl men heeft. Al dan niet met een twist. Als je kijkt naar de kenmerken van de Scandinavische stijl, is dit ook niet zo verwonderlijk. Maar wat zijn die kenmerken nu eigenlijk precies en hoe houd je je interieur Scandinavisch?

Kenmerken Scandinavische woonstijl

De Scandinavische woonstijl heeft een lichte, maar vooral ook rustige basis – iets wat we in deze vaak hectische tijd maar al te goed kunnen gebruiken. Als je naar de texturen kijkt, zie je dat er van alles gecombineerd wordt. Juist de veelzijdigheid aan materialen, maakt de Scandinavische woonstijl zo ‘zen’. Waar deze materialencombinatie vandaan komt, is het Scandinavische landschap: het wit van de sneeuw, het bruin van de bergen, het blauw van de fjords. In een Scandinavisch interieur zie je het wit vaak terug in accessoires, waar je het bruin terugziet in houten meubels of een houten vloer. Strakke lijnen worden gecombineerd met warme materialen – ook dat komt weer terug vanuit het koude-landschap-met-sneeuw idee. Doordat gebruik wordt gemaakt van lichte tinten en natuurlijke materialen, is de Scandinavische woonstijl een tijdloze stijl.
Weetje: de Scandinavische stijl wordt vaak als minimalistisch gezien. Toch is dit niet waar. Waar bij de minimalistische stijl het principe less is more geldt, worden bij de Scandi stijl juist verschillende warme accessoires als plaids en kussens aangemoedigd om de stijl goed neer te zetten.

Tips voor een Scandinavisch interieur

De Scandinavische stijl creëer je door de basis rustig te houden en te spelen met warme materialen. Houd het geheel vooral simpel en voorkom te veel ‘tierelantijntjes’. Denk vooral niet dat licht betekent dat alles wit moet. In deze interieurstijl wordt ook veel met hout gewerkt en dat zorgt juist voor de warme uitstraling tussen al dat lichts. Kies bijvoorbeeld een warm ogende houten vloer en ga voor rustige, lichte muren. Ook mag je zeker een kleur in het interieur laten terugkomen: hiermee voorkom je dat het geheel té simpel wordt en daardoor kil oogt. Gebruik vormen die bij elkaar passen en gebruik vooral niet alle soorten vormen door elkaar heen. Zo blijft het geheel rustig. Door verschillende soorten materialen te gebruiken, zorg je voor contrast met de rustige basis. Ook daarmee zorg je, net als met een eventuele kleur, ervoor dat je geen strak interieur krijgt.

Close