Zomers tuinieren op een klein balkon van 3m2 wooninspiratie hoekje met potten

Potten en bakken: Loft-serie van Elho. Lampje: Olly van Xala. Gieter: Lungo van Xala. Planten: fuchsia in hangpot, clematis in balkonbak, Jelly Bean BrazelBerry in linker pot, Echinacea in middelste pot en Delphinium in rechter pot.

Alhoewel we het nog niet echt zomer kunnen noemen, hebben we ondertussen toch wat mooie dagen. Dagen waarop je volop zin krijgt om je tuin of balkon aan te pakken. Heb je maar een klein balkon, dan heb je misschien het idee dat je hier niet zo veel mee kunt. Gelukkig is niets minder waar en kun je in dit artikel ideeën vinden om op een zomerse manier een klein balkonnetje in te richten.

Zomers tuinieren op een klein balkon van 3m2 wooninspiratie bloeiende Echinacea in pot

Optimaal gebruik van de ruimte op een klein balkon

Qua vloeroppervlak heb je op een klein balkon niet veel mogelijkheden. Toch is het gelukkig zeker niet zo dat je er niets mee kunt. Kijk eens goed naar je balkonnetje en bedenk je welke ruimte je gebruikt om te lopen en welke ruimte niet gebruikt wordt, zoals de hoeken. Die ongebruikte ruimte kan makkelijk bezet worden door potten met mooie tuinplanten. Werk met potten (en planten!) in verschillende hoogtes om zo op diverse hoogtes beplanting te hebben. Dit oogt natuurlijker dan wanneer je alles op eenzelfde hoogte maakt.
Zomers tuinieren op een klein balkon van 3m2 wooninspiratie hangpotten en balkonbakken aan trellisscherm met een bloeiende clematis

Volop de hoogte in op een klein balkon

Door puur wat potten op de grond te zetten, kom je niet heel ver als je van veel groen houdt. Je hebt dan in ieder geval wat, maar gelukkig heb je veel meer opties. Dé truc daarbij is om in de hoogte te werken. Maak bijvoorbeeld gebruik van wandbakken als je een muur hebt en hang balkonbakken aan de reling. Door ook hierbij af te wisselen qua beplanting, wordt het een mooi groen paradijsje. Plaats in de wandbakken bijvoorbeeld een prachtige hangende fuchsia of andere hangplant. Door op de reling juist voor lage plantjes te kiezen, zorg je voor volop contrast.

Tip: Kan het wat jou betreft niet groen genoeg? Koop of maak dan een of meerdere trellisschermen en monteer die tegen de reling, muur en/of het raam. Hang daar vervolgens balkonbakken aan en plant er iets moois in als een klimmende clematis.

Zomers tuinieren op een klein balkon van 3m2 wooninspiratie combinatie trellisscherm en potten met zomerse tuinplanten

Lampje: Lilly van Xala. Plaid: Jysk. Planten: linker pot Ornithogalum, rechter pot Zantedeschia (calla).

Volop kleur voor een op en top zomers effect

Tot zover de tips voor een klein balkon. Maar hoe maak je het nou op en top zomers? Simpel: kies voor volop kleur! Zomerbloeiende vaste planten als de Echinacea en Delphinium, de Tuinplanten van de Maand juni, en zomerbollen op pot als de Zantedeschia (calla) en Ornithogalum, de Tuinplanten van de maand juli, zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Ook de eerder genoemde Fuchsia en Clematis zijn prachtig en zorgen voor een zomers gevoel. In het tuincentrum staat overal bij vermeld wanneer de tuinplanten bloeien. Houd dat aan als leidraad voor de keuze van beplanting. Voeg tot slot wat draadloze verlichting toe om ook in de avond van je balkonnetje te kunnen genieten.

Door handig om te gaan met ongebruike ruimte op je balkon en in de hoogte te werken, kun je een klein balkonnetje eenvoudig omtoveren tot een groen paradijsje. Door op een klein balkon volop kleur toe te voegen met verschillende planten, krijg je een echt zomergevoel.

Voor de beelden zijn accessoires gesponsord door Elho, Xala, MoreThanCanvas, BrazelBerry en Mooiwatplantendoen.nl

Zomers tuinieren op een klein balkon van 3m2 wooninspiratie grondbedekkers in balkonbak

Gebruik grondbedekkers om de ruimte naast een plant als de clematis op te vullen.

Zomers tuinieren op een klein balkon van 3m2 wooninspiratie wandbakken met zomerse hangplanten
Zomers tuinieren op een klein balkon van 3m2 wooninspiratie lage tuinplanten als zonnebloem op pot in balkonbak

Close