Zwevende planken decorerenZwevende planken, ook wel blind bevestigde planken genoemd, zie je tegenwoordig overal. De meest bekende zijn toch wel de kant-en-klare planken van de IKEA of de grotere bouwmarkt. Ik wil jullie juist graag vertellen hoe je zélf planken blind kunt bevestigen en hierdoor je eigen unieke plank(en) op kunt hangen.

Zwevende planken, blinde plankendragersBlinde plankendragers

In de grotere bouwmarkten zijn ze te koop: blinde plankdragers. Een draadeind met aan één kant een schroef. De schroef komt in de muur te zitten en het draadeind verdwijnt in de plank. Je hebt verschillende soorten blinde plankendragers. Je hebt namelijk ook soorten waar nog een onderdeel tussen de schroef en het draadeind in zit. Deze zou ik niet nemen, want dit onderdeel blijf je zien en hierdoor komt je plank iets meer van je muur af te zitten. Dit willen we natuurlijk juist niet, want we willen ‘zwevende’ planken! 🙂

Interieurtip: Denk er altijd aan dat deze specifieke plankendragers nooit heel veel gewicht kunnen dragen. Op de verpakking staat het maximale gewicht. Daarentegen zijn ze niet duur en is het niet al te lastig om ze te bevestigen.

Interieurtip: Er is ook een mogelijkheid met draadeinden en chemische ankers, maar dat wordt wel erg technisch en nog wat lastiger.

Zwevende planken 2Planken

Heb je al bedacht wat voor soort planken je op de muur wilt hebben? Omdat je nu zowel de planken als de bevestiging apart aanschaft, heb je hier qua houtsoort en afwerking alle vrijheid in. Dat vind ik dan ook het mooie eraan als je dus níet voor de kant-en-klare blinde planken kiest!

De planken zullen meestal om en nabij de 20cm diep en circa 3cm dik zijn. Qua breedte ben je wat vrijer, maar denk altijd aan eventuele doorbuiging in de breedte. Om te voorkomen dat de plank naar voren kan hellen en hierdoor eventueel kan afbreken, moeten de draadeinden minstens halverwege in de plank steken: de draadeinden van mijn blinde dragers steken 12,5cm uit de muur en mijn plank is 19cm diep. Ze steken dus meer dan de helft van de diepte in de plank.

Bevestiging van zwevende planken

  • Teken met de waterpas twee punten af op de muur, waar je de gaten wilt boren en dus de planken bevestigd wilt hebben. Denk hierbij aan wat er onder of voor de planken gebeurt: stoot je bijvoorbeeld niet je hoofd als je je stoel naar achteren schuift?
  • Boor met de steenboor de gaten in de muur. Bevestig de pluggen en draai hierna de schroeven erin.
  • Nu moeten er twee gaten in de plank geboord worden, met hiertussen dezelfde afstand als die tussen de gaten in de muur. Dit is een precisiewerkje, want als je een beetje scheef gaat, hangt je plank niet meer recht en kan de boor er aan de legkant van je plank uit komen. Dit kun je daarom het beste doen door de plank tussen een werkbank vast te zetten, om zo recht mogelijk te kunnen boren. Vaak wordt hiervoor een één maat grotere houtboor gebruikt dan het draadeind dik is, omdat het anders lastig wordt om de plank om het draadeind heen te schuiven.
  • Schuif hierna de plank(en) over de draadeinden (het is niet erg als het ietwat stroef gaat) et voilà, je custom made blinde planken hangen!

Zwevende planken decoreren 2Styling van zwevende planken

Bij meerdere planken heb je de mogelijkheid om ze recht boven elkaar of verspringend op te hangen. In een nis of smalle wand zal je de planken sneller recht onder elkaar hangen. Maar op bijvoorbeeld een grotere wand kun je het wat speelser maken door de planken verspringend ten opzichte van elkaar te bevestigen.

Als de planken hangen, kun je los met al je accessoires. Iedere week weer andere mooie snuisterijen om te ‘showen’? Geen probleem, op deze planken zullen ze er fantastisch uitzien! En ben je je, bijvoorbeeld whitewash, planken zat? Dan trek je de planken van de draadeinden af en kun je ze gewoon naar jouw smaak een nieuwe look geven alvorens je ze weer over de draadeinden terugschuift!

Close