interiorguide.nl logo
Search
Blanke lak versus vernis: wat zijn de verschillen eigenlijk?

Blanke lak versus vernis: wat zijn de verschillen eigenlijk?

Inhoudsopgave

Als het gaat om het beschermen en verfraaien van oppervlakken, worden vaak  termen zoals “blanke lak” en “vernis” gebruikt. Maar wat zijn precies de verschillen  tussen deze afwerkingsproducten en hoe beïnvloeden ze de eindresultaten? 

Wat is Vernis? 

Vernis is een transparante afwerking die wordt gebruikt om oppervlakken zoals hout  te beschermen. Het bestaat meestal uit een combinatie van hars, olie en  oplosmiddel, en kan verschillende eigenschappen hebben op basis van het type  vernis. Vernis wordt gebruikt om natuurlijke materialen te beschermen tegen slijtage,  vocht en UV-stralen, terwijl het de originele uitstraling van het oppervlak behoudt. 

Wat is Blanke lak? 

Blanke lak is een andere transparante afwerking die vaak wordt verward met vernis.  Het belangrijkste onderscheid ligt in de samenstelling en toepassing. Blanke lak is  samengesteld uit verschillende kunstharsen, zoals urethaan of acryl, en wordt vaak  gebruikt op metalen en kunststof oppervlakken. Het biedt over het algemeen een  hardere en glanzendere afwerking dan vernis. 

Belangrijkste verschillen tussen blanke lak en vernis Samenstelling: 

Voor vernis wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatie van natuurlijke harsen,  natuurlijke olie en oplosmiddel, terwijl blanke lak meestal kunstharsen zoals urethaan  of acryl bevat, afhankelijk van het type lak. 

Toepassingen:  

Vernis wordt voornamelijk gebruikt op hout en andere natuurlijke materialen om  bescherming te bieden om zo de natuurlijke uitstraling te behouden. Blanke lak wordt  daarentegen vaak gebruikt op metalen, automotive en kunststof oppervlakken voor  een duurzame, glanzende afwerking. 

Droogtijd:  

Blanke lak droogt over het algemeen sneller dan vernis. 

Doel:  

Vernis is gericht op het beschermen van het oppervlak terwijl het de natuurlijke  uitstraling behoudt, terwijl blanke lak vaak wordt gekozen vanwege zijn  duurzaamheid en glans. 

Conclusie 

Hoewel er dus wel degelijk verschil bestaat tussen vernis en blanke lak worden beide  termen in de praktijk veelvuldig door elkaar gebruikt. Belangrijkste overeenkomst  tussen vernis en blanke lak is dat ze allebei het materiaal beschermen maar dat  zowel vernis als blanke lak beide transparante afwerkingsproducten zijn waardoor  het materiaal zichtbaar blijft. Het woord vernis wordt vaak gebruikt in combinatie met  het afwerken van hout terwijl blanke lak vaak wordt gebruikt bij andere materialen.