interiorguide.nl logo
Search
Herfstbalkon: 3 tips voor sfeer in de herfst

Herfstbalkon: 3 tips voor sfeer in de herfst

Inhoudsopgave

De herfst is in volle gang, wat het weer bewijst met harde windvlagen en ronddwarrelende bladeren. Alhoewel het voor veel mensen de tijd lijkt om te stoppen met tuinieren, kun je je balkon of tuin in de herfst net zo goed sfeervol maken. Er zijn genoeg planten die in deze periode prachtig kleuren, dus daar hoef je het niet voor te laten. In dit artikel vind je daarom een aantal tips voor een herfstbalkon – die je overigens ook kunt toepassen in de inrichting van je tuin of terras.

Kleurkeuze voor je herfstbalkon

Je hoeft je herfstbalkon niet compleet voor te bereiden zoals een tuinarchitect dat zou doen, maar het is wel een goed idee om van te voren stil te staan bij punten als kleur. Voor vele plantensoorten die in de herfst bloeien, geldt dat zij al heel kleurrijk zijn. Qua accessoires kun je het daarom heel neutraal houden. Wil je graag een kleurexplosie? Kies dan ook bij de potten voor kleur. Houdt er wel rekening mee dat ‘hoe meer kleur, hoe drukker het geheel oogt’. Wil je een rustig geheel creëren, kies dan alleen voor kleur in de planten of een subtiele kleur in de potten.

Planten voor je herfstbalkon

Er zijn genoeg planten die je voor je herfstbalkon kunt gebruiken. Zo zijn er winterharde viooltjes en is heide haast een musthave. Heide is verkrijgbaar in allerlei warme kleuren en doet het gewoon hartstikke goed in de herfst. Die lijkt geen last te hebben van de kou! Ook grassen, zoals de borstelveergras, doen het tot ver in het najaar – en de meeste zelfs in de winter – nog steeds erg goed. Zie je wat moois, vraag dan vooral aan de tuincentrummedewerk(st)er of die plant de herfst en eventueel winter overleefd. Dan weet je precies hoe lang je er wat aan zult hebben.

Spelen met vormen

In een eerder artikel kon je al lezen wat de huidige herfsttrends in de tuin zijn. Welke trend je ook kiest (en of je er überhaupt één kiest), probeer te letten op vormen. Voor vormen geldt eigenlijk hetzelfde als voor kleuren: hoe meer je combineert, hoe drukker het oogt. En andersom: hoe meer je het bij dezelfde vorm houdt, hoe meer rust je herfstbalkon zal uitstralen.

Wil jij ook aan de slag in je tuin of op je balkon, houd deze drie tips dan in je achterhoofd. Met een beetje voorbereiding, creëer je een herfstbalkon met volop sfeer.